Πολιτική κάλυψη παρείχε στους δημάρχους που έχουν ξεκινήσει αντάρτικο κατά της εφαρμογής του νόμου Μητσοτάκη για την αξιολόγηση, αλλά και κατά του ελέγχου των συμβάσεων των εργαζομένων που μονιμοποιήθηκαν, ο Νίκος Παππάς, στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα και διευθυντής του πολιτικού του γραφείου.

Για πολιτικούς προστάτες έκανε λόγο στον ALPHA 98,9, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης και κάλεσε τον ίδιο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να πάρει θέση.

Για στρεψοδικία, αλλά και για εμμονή στις απολύσεις, κατηγόρησε τον Κυριάκο Μ��τσοτάκη ο Νίκος Παππάς στο REAL 97,8, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καλύπτει όσους κατέθεσαν πλαστά δικαιολογητικά. «Βρισκόμαστε σε μια σοβαρή πολιτική αναμέτρηση. Οι δήμοι βρίσκονται στο μέσο μιας σύγκρουσης. Να μην ψάχνει η κυβέρνηση για συνωμοσίες. Υπάρχει πραγματικό κοινωνικό πρόβλημα, όχι δάκτυλος του ΣΥΡΙΖΑ πίσω από κάθε πρόβλημα».

Όμως και ο υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος, μιλώντας επίσης στο REAL 97,8, τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής του νόμου, επαναλαμβάνοντας για μια ακόμη φορά ότι δεν θα γίνουν απολύσεις στην Αυτοδιοίκηση πλην των επιόρκων: «Αν κάποιοι δημοτικοί υπάλληλοι – εγώ δεν λέω ότι σίγουρα έχει γίνει κάτι τέτοιο- έχουν με τρόπο ο οποίος δεν ήταν σύννομος μετατρέψει κάποιε�� συμβάσεις με διαδικασίες οι οποίες δεν ήταν σύννομες, ε, δεν πρέπει αυτοί να ελεγχθούν; Εγώ πιστεύω ότι η διαφάνεια και ο έλεγχος είναι προς όφελος όλων».

Η κυβέρνηση πάντως σκληραίνει τη στάση της. Μετά την απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών που έκρινε παράνομη και καταχρηστική την απεργία της ΑΔΕΔΥ κατά του νόμου Μητσοτάκη για την αξιολόγηση στο Δημόσιο, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θεόφιλος Λεονταρίδης έδωσε εντολή στους γενικούς γραμματείς Αποκεντρωμένης Διοίκησης να ελέγξουν τους δημάρχους που δεν εφαρμόζουν το νόμο.

Για ρεσιτάλ λαϊκισμού κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Εύη Χριστοφιλοπούλου, που ανήκει στο ΠΑΣΟΚ, σε ραδιοφωνικές της συνεντεύξεις: «Ποιούς θέλουν άραγε να υπερασπισθούν; Αυτούς που προσλήφθηκαν με καραμπινάτες παρανομίες, με πλαστά πτυχία και πιστοποιητικά; Από τη μια δήθεν καταγγέλουν τα πελατειακά δίκτυα, την παρανομία και τη διαφθορά, και από την άλλη τα προστατεύουν»

Τη σκυτάλη αναμένεται να πάρει η Ρένα Δούρου, που θα φέρει το θέμα την ερχόμενη Τρίτη στο περιφερειακό συμβούλιο.