​Διεύρυνση απαλλαγών από τον ΕΝΦΙΑ για ειδικές κατηγορίες πολιτών, ζήτησε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο οποίος άφησε αιχμές για τον Υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη για την απουσία του από τη συζήτηση στη Βουλή.

Με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ο βουλευτής της ΝΔ ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα αδικιών του ΕΝΦΙΑ, ζητώντας από το Υπουργείο διεύρυνση των απαλλαγών από τον επίμαχο φόρο για πολύτεκνους, τετραπληγικούς και αναπήρους πολέμου.

Ειδικότερα, ο κ.Χαρακόπουλος ζήτησε να ενημερωθεί πόσοι είναι οι πολύτεκνοι που δεν τυγχάνουν της έκπτωσης του ΕΝΦΙΑ και ποια είναι η απώλεια εσόδων για το δημόσιο από τη διεύρυνση της έκπτωσης ή απαλλαγής σε αυτούς, καθώς επίσης και στους τετραπληγικούς και τους αναπήρους πολέμου από τον συγκεκριμένο φόρο.

Μιλώντας στην Βουλή, ο κ.Χαρακόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικό παράδειγμα με οκταμελή οικογένεια που ζει σε πατρικό 160 τ.μ. και όχι 150 τ.μ., όπως ορίζει ως ανώτερο όριο ο ΕΝΦΙΑ, και έτσι δεν τυγχάνει της έκπτωσης του νόμου.

«Τόνισα ότι θεωρώ εύλογο το αίτημα των βαριά αναπήρων άνω του 80% να αυξηθεί στις 35.000 ευρώ το εισοδηματικό κριτήριο για την έκπτωση, με δεδομένο ότι μόνο η αμοιβή του συνοδού-βοηθού του αναπήρου για τις μετακινήσεις του με το καροτσάκι φτάνει στις 12.000 ευρώ ετησίως. Ομοίως, ζήτησα τιμητικά να εξαιρεθούν του ΕΝΦΙΑ οι ανάπηροι πολέμου. Θεωρώ ότι αυτό είναι ηθική υποχρέωση της πολιτείας. Καθώς ο αρμόδιος υπουργός δεν ήταν παρών στη συνεδρίαση της βουλής, δεν υπήρξε απάντηση από τον παρόντα υφυπουργό κ. Μαυραγάνη στο αίτημα διεύρυνσης των απαλλαγών για τις παραπάνω κατηγορίες πολυτέκνων, βαριά αναπήρων και αναπήρων πολέμου» είπε χαρακτηριστικά, ο «γαλάζιος» βουλευτής ,πιέζοντας να λάβει μία απάντηση.