Τα φετινά γενέθλια για το ΠΑΣΟΚ είναι πολύ ιδιαίτερα… Δεν είναι μόνο ότι το κίνημα κλείνει τα 40 του χρόνια, δεν είναι ότι συμμετέχει σε μια κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ, είναι ότι βρίσκεται στα πρόθυρα της διάσπασης με τον πρώην πρωθυπουργό Γ.Παπανδρέου να αμφισβητεί την σημερινή ηγεσία του κινήματος και να οργανώνει δική του εκδήλωση με αποδοκιμασίες και τον κ.Βενιζέλο να ετοιμάζει σήμερα την δική του γιορτή, στην οποία θα βγάλει λόγο και ο πρώην πρωθυπουργός Κ.Σημίτης, ο οποίος αν και το 2004 είχε δώσει το δαχτυλίδι στον Γ. Παπανδρέου, το 2007 στήριξε τον Ευ. Βενιζέλο.

Η Χαριλάου Τρικούπη ξαναζεί μέρες του 2007, όταν ο Γ. Παπανδρέου και ο Ευ. Βενιζέλος συγκρούονταν για την ηγεσία του κόμματος με τον κ.Σημίτη να κλείνει σήμερα ξανά προς την μεριά του δεύτερου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Κώστας Σημίτης είχε κληθεί και προχθές στο Ζάππειο, αλλά αρνήθηκε να συμμετάσχει, επιβεβαιώνοντας ότι η αντίθεση «παπανδρεϊκών» και «εκσυγχρονιστών» είναι βαθιά και κόβει στα δύο το κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Αντιθέτως, ο Γιώργος Παπανδρέου, όπως είχε ενημερώσει δεν θα συμμετάσχει στην σημερινή εκδήλωση που διοργανώνει το επίσημο ΠΑΣΟΚ για τα 40 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος από τον Ανδρέα Παπανδρέου, στις 3 του Σεπτέμβρη του 1974. Εν τω μεταξύ, ο πρώην πρωθυπουργός όχι μόνο δεν αποδοκίμασε τα γιουχαΐσματα εναντίον του κ.Βενιζέλου, όχι μόνο δεν θα πάει στα γενέθλια, αλλά επέλεξε να φύγει στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στο Λονδίνο και να μιλήσει σε εκδήλωση της … Βασιλικής Τράπεζας της Σκωτίας.

Έμπειρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως γράφει το Έθνος, υπογραμμίζουν πως το γεγονός ότι δεν απέτρεψε ή δεν έκοψε μαχαίρι τις αποδοκιμασίες όσων επιτέθηκαν στον κ. Βενιζέλο δείχνει ότι το «χάσμα υπάρχει» και ότι ο ίδιος δηλώνει την παρουσία του και τις όποιες συμμαχίες του. Μάλιστα έμπειρα στελέχη πιστεύουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός έχει και δεν τις κρύβει πλέον σαφείς απόψεις όχι μόνο για τη διακυβέρνηση αλλά και για την προεδρική εκλογή, στέλνοντας το μήνυμα προς πολλές κατευθύνσεις ότι πρέπει να υπολογίζουν τα «ναι» και τα «όχι» όχι μόνο των ανεξάρτητων βουλευτών...

Από την άλλη πλευρά ο κ.Βενιζέλος, είναι όπως λένε οι πληροφορίες με ένα κινητό στο χέρι, καλώντας ο ίδιος στην εκδήλωση στελέχη όπως η Βάσω Παπανδρέου, ο Κώστας Λαλιώτης, ο Αλέκος Παπαδόπουλος, ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου και πολλούς άλλους που συμμετείχαν στην Ελιά ή στις προεργασίες για τη Δημοκρατική Παράταξη την ίδρυση της οποίας θα εξαγγείλει απόψε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ο κ.Βενιζέλος θα εξαγγείλει σύμφωνα με τον real.gr και την διεξαγωγή του ιδρυτικού Συνεδρίου, ενώ αναμένεται να δώσει απάντηση στα όσα έγιναν στην προχθεσινή εκδήλωση του Ιδρύματος Παπανδρέου και τις εναντίον του αποδοκιμασίες.

Προς διάσπαση το ΠΑΣΟΚ;

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν το ΠΑΣΟΚ θα εμφανιστεί ενωμένο στις προσεχείς εκλογές ή αν Γ. Παπανδρέου και πολλοί «παπανδρεϊκοί» βουλευτές δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιοι. Ταυτόχρονα είναι ερώτημα μετά από όσα συνέβησαν αν ο πρώην πρωθυπουργός μπορεί να είναι εκ νέου υποψήφιος με τη Δημοκρατική Παράταξη.

Η ίδια η ίδρυση της Δημοκρατικής Παράταξης εξάλλου αποτελεί την τελευταία πράξη και του τυπικού τέλους του ΠΑΣΟΚ, τουλάχιστον ως κόμμα όπως το ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου.