Στην ανάγκη ενός εθνικού σχεδίου ανάπτυξης που θα βασίζεται σε επενδύσεις και όχι σε κατανάλωση συμφώνησαν η διοίκηση του ΣΕΒ και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη σημερινή τους συνάντηση στην Κουμουνδούρου, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου κ. Θ. Φέσσα.

«Η θέση και η άποψη του ΣΕΒ είναι ότι οι επενδύσεις θα έρθουν από τον ιδιωτικό τομέα και έτσι θα δημιουργηθούν διατηρήσιμες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Είπαμε ακόμη ότι είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε προτάσεις που αφορούν στη διαχείριση του δημοσίου χρέους χωρίς να υπάρξει επίπτωση στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και χωρίς να έχουμε συνέπειες στη σταθερότητα - ειδικά στην περιοχή μας. Από κει και πέρα θεωρώ ότι σε πολλά θέματα μπορούμε να έχουμε κοινά αποδεκτές λύσεις» δήλωσε ο κ. Φέσσας .

Για τις προτάσεις του ΣΕΒ, ο πρόεδρός του ανέφερε επίσης ότι η διαμόρφωση ενός ρεαλιστικού Εθνικού Σχεδίου Ανάπτυξης είναι κεφαλαιώδους σημασίας για το παρόν και μέλλον της οικονομίας. Όπως πρόσθεσε το σχέδιο πρέπει να είναι ευρύτατης αποδοχής και ο ΣΕΒ προτείνει 5 βασικούς πυλώνες: τη χρηματοδότηση της οικονομίας σε συνάρτηση με τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, τη φορολογική πολιτική, τη βιομηχανική πολιτική, την ενίσχυση της απασχόλησης μέσα από ένα νέο κοινωνικό διάλογο και την ενεργειακή πολιτική.

Για την επαναφορά του κατώτατου μισθού ο κ. Φέσσας διευκρίνισε ότι ο ΣΕΒ «ουδέποτε είχε θέσει θέμα κατώτατου μισθού» και ότι οι επιχειρήσεις που είναι μέλη του πληρώνουν μέσο μισθό πολύ παραπάνω από 751 ευρώ. «Θεωρούμε ότι οι καλά αμειβόμενοι εργαζόμενοι δίνουν ώθηση στις επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται. Από εκεί και πέρα συζητήσαμε το θέμα της δημοσιονομικής πειθαρχίας, που είναι πολύ ευρύτερο από τον ορισμό του κατώτατου μισθού» τόνισε ο κ. Φέσσας. Επισήμανε όμως για το ζήτημα της επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων ότι «δεν συμφωνήσαμε σε κάτι, δεδομένου ότι δεν είναι θέμα διαπραγμάτευσης μεταξύ ΣΕΒ και πολιτικών κομμάτων. Είναι ένα γενικότερο ζήτημα μεταξύ των κοινωνικών εταίρων».

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνεται ότι ο κ. Τσίπρας ανέφερε στο προεδρείο του ΣΕΒ ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε εξαιρετικά κρίσιμη καμπή, λόγω της τετραετούς εφαρμογής των Μνημονίων η οποία «επέφερε την καταστροφή στην κοινωνία και την καταστολή στην πραγματική οικονομία».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι είναι αδύνατο να υπάρξει ανάπτυξη όταν το δημόσιο χρέος της χώρας κινείται στο 175% του ΑΕΠ και όταν 10 δισ. ευρώ τον χρόνο διατίθενται για την αποπληρωμή τόκων, την ίδια στιγμή που διατηρείται η μνημονιακή υποχρέωση για ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 4,5% του ΑΕΠ.

«Η οριστική και βιώ��ιμη έξοδος από την κρίση, η ανάκαμψη, η παραγωγική ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της οικονομίας προϋποθέτουν την ευρύτερη δυνατή κοινωνική συναίνεση στη στρατηγική ισχυρής και ουσιαστικής διαπραγμάτευσης μιας κυβέρνησης με νωπή λαϊκή εντολή και ισχυρή πλειοψηφία – της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Στόχος της διαπραγμάτευσης είναι η διαγραφή μεγάλου μέρους του δημόσιου χρέους της χώρας, περίοδος χάριτος (moratorium) στην εξυπηρέτησή του και ρήτρα ανάπτυξης στην αποπληρωμή του υπόλοιπου μέρους του» υποστήριξε επίσης ο κ. Τσίπρας.

Όπως συμπλήρωσε, η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για έξοδο από την κρίση περιλαμβάνει: την αποκατάσταση της εργασιακής νομοθεσίας και του κατώτατου μισθού, ��ην αναδιανομή εισοδήματος προς τα ευάλωτα κοινωνικά στρώματα, τη ρύθμιση των λεγόμενων «κόκκινων δανείων» των τραπεζών για ελάφρυνση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Χαρακτήρισε ακόμη «σημαντικό» τον ρόλο τόσο του δημόσιου τομέα, όσο και του ιδιωτικού, για την τόνωση της εσωτερικής ζήτησης, την ανάκαμψη και την ανάπτυξη της οικονομίας, με σεβασμό παράλληλα στην εργασιακή και περιβαλλοντική νομοθεσία και του τομέα της κοινωνικής οικονομίας.