«Πολλά από τα αρχικά οράματα του ΠΑΣΟΚ ήταν σωστά. Καταποντίστηκαν, ωστόσο, στην εφαρμογή τους. Από τα μικροσυμφέροντα αλλά και από το ίδιο το ελληνικό κράτος, ένα κράτος που ακόμη και σήμερα, περισσότερο από ποτέ, αποκτά όλα και περισσότερες εξουσίες –παραδόξως με την ευλογία του “νεοφιλελεύθερου ΔΝΤ”».

Aυτό αναφέρει –μεταξύ άλλων- σε άρθρο-φωτιά στη Real News για την 3η Σεπτέμβρίου ο Νίκος Παπανδρέου.

Ο γιος του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου και αδερφός του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου είναι ιδιαίτερα αιχμηρός για τον τρόπο διακυβέρνησης από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ τονίζοντας με νόημα πως «τσακίστηκε το όραμα της πραγματικής δημοκρατικής διαδικασίας» καθώς δημιουργήθηκε «ένα κράτος ανυπόφορο και αναποτελεσματικό». Μάλιστα, τονίζει πως τα αρνητικά αποτελέσματα στη διαχείριση των οραμάτων, «έβλαψαν τα ίδια τα οράματα».

Ο ίδιος, θυμάται πως το Σεπτέμβρη του 1974 το Καστρί εί��ε πλημμυρίσει με κόσμο: «Επικρατούσε ένας ”γόνιμος” πανικός. Το πάθος και τον ενθουσιασμό δεν μπορούσε κανείς να τα αγγίξει με τα χέρια του, να τα γευτεί στον αέρα. Κάτω από τέτοιες συνθήκες ”γράφτηκε” το τελικό κείμενο με το οποίο ανακοινώθηκε η ίδρυση του ΠΑΣΟΚ».