​Πυρετώδεις είναι οι κυβερνητικές συσκέψεις ενόψει της διαπραγμάτευσης των Παρισίων με την τρόικα την επόμενη εβδομάδα. To κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star παρουσίασε τα θέματα που θα θέσει η κυβέρνηση στους δανειστές και θα συζητηθούν αναλυτικά το απόγευμα της Τετάρτης σε ευρεία υπουργική σύσκεψη υπό τον Αντώνη Σαμαρά.

Στη σύσκεψη της Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίμου θα πάρουν μέρος ο πρωθυπουργός, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υπουργός Οικονομικών και το οικονομικό επιτελείο, καθώς και οι υπουργοί που θα μεταβούν στο Παρίσι.

Προτεραιότητα δίδεται στην ελάφρυνση στον φόρο του πετρελαίου θέρμανσης, καθώς από τις 15 Οκτωβρίου ξεκινά και επίσημα η διάθεσή του. Η κυβέρνηση θα βάλει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης μείωση του ειδικού φόρου κατά 20% - 30%, που σημαίνει μείωση στην τιμή πώλησης κατά 8 έως 10 λεπτά.

Παράλληλα, στη διαπραγμάτευση θα τεθεί το ενδεχόμενο μείωσης της φορολογίας φυσικών προσώπων κατά 2% όλων των συντελεστών για τα εισοδήματα του 2015, η μείωση έως και 50% της εισφοράς αλληλεγγύης και σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις, με στόχο να υπάρξει τελικός συντελεστής 15%.

Αν και το σενάριο για ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ, που είδε το φως της δημοσιότητας προ ημερών, διαψεύστηκε από το Υπουργείο Οικονομικών, υπάρχουν σκέψεις για στοχευμένες μειώσεις σε κλάδους της οικονομίας, όπως έγινε στην εστίαση.

Τέλος, η κυβέρνηση θα προτείνει την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε περισσότερες δόσεις, που θα γίνουν από 70 έως 100.

Πηγές του Υπουργείου Οικονομικών δηλώνουν αισιόδοξες για την διαπραγμάτευση, ωστόσο, επισημαίνουν ότι ο Γκίκας Χαρδούβελης κρατά μικρό καλάθι, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν ισοδύναμα μέτρα για κάθε φορο��λάφρυνση.

Δείτε στο βίντεο το ρεπορτάζ του δελτίου ειδήσεων του Star