​Στην τελική ευθεία μπαίνει η προετοιμασία της κυβέρνησης ενόψει των νέων επαφών που θα γίνουν με την τρόικα στο Παρίσι. Νωρίς το πρωί της Δευτέρας έγινε συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, δύο εκ των κυβερνητικών στελεχών που θα ταξιδέψουν στη γαλλική πρωτεύουσα.

Με την πρόσληψη 400 εφοριακών, μέσω ΑΣΕΠ, η κυβέρνηση επιδιώκει να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή. Τις διαδικασίες πρόσληψης συζήτησαν ο Γκίκας Χαρδούβελης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης που εξέτασαν επίσης την καυτή ατζέντα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στις συνομιλίες με την τρόικα στο Παρίσι, από 2-5 Σεπτεμβρίου. Δηλαδή, το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, τη μείωση γραφειοκρατικών βαρών και το νέο οργανόγραμμα του υπουργείου Οικονομικών.

Η τρόικα πιέζει για προώθηση των μεταρρυθμίσεων στο Δημόσιο ως το τέλος του χρόνου, καθώς και για την υλοποίηση της μνημονιακής δέσμευσης για τις συνολικά 15000 απολύσεις τη διετία 2013-’14.

Το νέο ενιαίο μισθολόγιο θα πρέπει να είναι έτοιμο ως την άλλη εβδομάδα, για να το παρουσιάσει η ελληνική αντιπροσωπεία στην τρόικα. Η «φιλοσοφία» του είναι να θεσπιστούν διαβαθμίσεις υπέρ των εργαζομένων που έχουν πανεπιστημιακή εκπαίδευση, έναντι των αποφοίτων λυκείων και δημοτικών που ενδέχεται να υποστούν ακόμη και μειώσεις, αν και το έχει αποκλείσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Παράλληλα, εξετάζεται το ενδεχόμενο χορήγησης μπόνους στους «άριστους» και αποδοτικούς, που μπορεί για ορισμένα στελέχη να φτάνουν τον ένα μισθό, καθώς το ενιαίο μισθολόγιο θα συνδεθεί με τη νέα μέθοδο αξιολόγησης στο Δημόσιο.

Ύστερα από εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη, οι ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης περνούν από μικροσκόπιο τις δημοτικές επιχειρήσεις και κυρίως εκείνες που δεν έχουν απογραφεί, ώστε να εντοπίσουν αν -πέραν ενδεχόμενων κρουσμάτων διαφθοράς- εφαρμόζουν το ενιαίο μισθολόγιο. Το «τέρας» της γραφειοκρατίας στην Ελλάδα κοστίζει ακριβά. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, με τις αλλαγές που προωθούνται θα υπάρξει εξοικονόμηση 393,13 εκατομμυρίων ευρώ.