​«Μην περιμένουν οι μπαταχτσήδες συγχωροχάρτι από τη ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια». Αυτό ξεκαθάρισε ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ και πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος Κωνσταντίνο Μίχαλο.

Ο υπουργός Ανάπτυξης απαντώντας σε ερώτηση για το πότε θα είναι έτοιμη η ρύθμιση, διαβεβαίωσε πως η Κυβέρνηση θα είναι σε θέση να το παρουσιάσει πριν από τη ΔΕΘ, αν και θα εκκρεμεί η έγκριση της τρόικας. Όπως είπε η ρύθμιση δεν συνδέεται με τα stress test της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, γιατί το σχέδιο δεν θα επηρεάσει την κεφαλαιακή επάρκεια των Τραπεζών.

Εκτός από το θέμα των δανείων και το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, στο επίκεντρο της συνάντησης, βρέθηκαν και οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία από το εμπάργκο που επέβαλε η Ρωσία, το φορολογικό πλαίσιο των επιχειρήσεων και η λειτουργία του ΓΕΜΗ (Γενικό Εμπορικό Μητρώο).

Σχετικά με το ρωσικό εμπάργκο της Μόσχας συζητήθηκε με ποιον τρόπο η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να σταθεί αρωγός στις ελληνικές επιχειρήσεις, ενώ ο κ. Μίχαλος σημείωσε ότι δεν πρόκειται για μια στατική κρίση αλλά για μια γεωπολιτική κρίση που θα έχει μάκρος. Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ αναφέρθηκε και στον αντίκτυπο που θα έχει και σε άλλες βαλκανικές χώρες, αγορές όπου η ελληνική εξωστρέφεια είχε πετύχει σημαντικά βήματα. Όπως είπε η μείωση της καταναλωτικής ζήτησης σε αυτές τις αγορές θα επηρεάσει την ελληνική οικονομία.

Αναφορικά με το ΓΕΜΗ, ο κ. Μίχαλος απευθυνόμενος στον υπουργό σημείωσε «επί των ημερών σας βρήκαμε λύσεις στα προβλήματα που υπήρχαν», ενώ ανέφερε ότι το ΓΕΜΗ μπορεί να αποτελέσει τον κορμό ύπαρξης των Επιμελητηρίων από την 1η Ιανουαρίου του 2015.

Αναφερόμενος στο φορολογικό, ο κ.Δένδιας είπε πως «έγινε μια συζήτηση πώς η φορολογία μπορεί να αποτελέσει αναπτυξιακό εργαλείο και όχι έναν φοροεισπρακτικό μηχανισμό. Στόχος είναι ένα σαφές φορολογικό πλαίσιο που θα λειτουργεί ενισχυτικά προς τις επιχειρήσεις».

Από την πλευρά του, ο κ. Μίχαλος επανέλαβε την πρόταση του επιχειρηματικού κόσμου να μειωθεί ο φορολογικός συντελεστής στο 15%. Ο ίδιος ζήτησε να μην υπάρξει εφαρμογή της νέας φορολογική βάσης σε ορίζοντα εξαετίας, αλλά σε μικρότερο χρονικό διάστημα.

ΒΙΝΤΕΟ STAR