​«Κάνε λίγη υπομονή», συνέστησε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στους κατοίκους της αρχαίας Αμφίπολης, με τους οποίους είχε μια σύντομη συνάντηση στο δημοτικό αναψυκτήριο λίγο πριν μεταβεί στο χώρο της αρχαιολογικής ανασκαφής.

Ο πρωθυπουργός έφτασε στην αρχαία Αμφίπολη μαζί με την σύζυγό του και τον υπουργό Πολιτισμού, Κ. Τασούλα στις 09:45 και ξεναγήθηκε στον χώρο της ανασκαφής από την υπεύθυνη αρχαιολόγο Κατερίνα Περιστέρη.

«Είναι βέβαιο ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα εξαιρετικά σημαντικό εύρημα. Η γη της Μακεδονίας μας εξακολουθεί να μας συγκινεί και να μας εκπλήσσει αποκαλύπτοντας από τα σπλάχνα της μοναδικούς θησαυρούς, που συνθέτουν, υφαίνουν όλοι μαζί αυτό το μοναδικό μωσαϊκό της Ελληνικής μ��ς Ιστορίας, για το οποίο όλοι οι Έλληνες είναι πολύ υπερήφανοι», δήλωσε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Πρόκειται εδώ για ένα μνημείο με μοναδικά χαρακτηριστικά. Ένας περίβολος γύρω-γύρω 497 μέτρα, σχεδόν ένας τέλειος κύκλος σμιλεμένος σε μάρμαρο Θάσου. Το λιοντάρι της Αμφίπολης πάνω από 5 μέτρα, 5,20 μέτρα, ας το σκεφτούμε στην κορυφή του τύμβου. Δυο ολόγλυφες Σφίγγες που βλέπετε, που είναι εκεί σαν να φυλάσσουν- και πράγματι είναι εκεί για να προφυλάξουν την είσοδο του τάφου. Ένας δρόμος πλατύς, με πλάτος 4,5 μέτρα, που οδηγεί στην είσοδο με τοίχους που μιμούνται σε φρέσκο τον τρόπο δόμησης του περίβολου».

Τέλος ο κ. Σαμαράς δεν παρέλειψε να δώσει τα συγχαρητήριά του στους αρχαιολόγους για την καταπληκτική δουλειά που κάνουν.

«Πιστεύω ότι όλα αυτά τα στοιχεία έχουν επιτρέψει στην κ. Περιστέρη, την ανασκαφέα, την αρχαιολόγο, να είναι αισιόδοξη ότι πρόκειται για ένα μοναδικό ταφικό μνημείο, που- όπως μας είπε- χρονολογείται μεταξύ του 325 και του 300 π.Χ.. Βέβαια, στο καίριο ερώτημα η ανασκαφή είναι αυτή η οποία θα αποκαλύψει την ταυτότητα του νεκρού. Η ανασκαφή θα συνεχιστεί με ρυθμούς που υπαγορεύει τόσο το εύρημα όσο, βέβαια, και η επιστημονική δεοντολογία. Για άλλη μια φορά συγχαρητήρια στην κ. Περιστέρη και τους συνεργάτες της».