​Στο μικροσκόπιο της δικαιοσύνης και των ελεγκτικών αρχών βρίσκονται οι 131 δημοτικές επιχειρήσεις που αρνούνται να απογραφούν, προκειμένου να ελεγχθεί αν αυτή η άρνησή τους υποκρύπτει συγκεκριμένες σκοπιμότητες και ενδεχόμενη κακοδιαχείριση.

Σε πόρισμα του γενικού επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης Λ.Ρακιντζή, ο οποίος ερεύνησε μετά από καταγγελίες την εγκατάσταση συστημάτων τηλεχειρισμού ύδρευσης και αποχέτευσης σε 15 Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης, από τις οποίες τέσσερις δεν έχουν απογραφεί, αποκαλύπτονται στημένες μελέτες, εικονικοί διαγωνισμοί, κακοδιαχείριση κοινοτικών κονδυλίων ύψους εκατομμυρίων ευρώ.

Κλειδί στην υπόθεση θεωρείται η δραστηριότητα στελέχους του υπουργείου Ανάπτυξης, ο οποίος -σύμφωνα με το πόρισμα - παρείχε ενημέρωση για ευκαιρίες από κοινοτικά προγράμματα.Το συγκεκριμένο στέλεχος φέρεται να έστηνε μελέτες και διαγωνισμούς. Πιο συγκεκριμένα, ενημέρωνε τους δημοτικούς φορείς για ευκαιρίες από προγράμματα ΕΣΠΑ, προκειμένου να προμηθευτούν συγκεκριμένα συστήματα τηλεχειρισμού. Στη συνέχεια -σύμφωνα με το πόρισμα- συνέτασσε ο ίδιος τις σχετικές μελέτες, και τελικά διαμόρφωνε τους όρους ��ων διαγωνισμών, ώστε να αποκλείονται ανταγωνίστριες εταιρίες. Για την εκπόνηση των μελετών ο ίδιος υπάλληλος ελάμβανε ως αμοιβή 5000 ευρώ. Μάλιστα φέρεται για φορολογικούς λόγους ορισμένες μελέτες να έχει συντάξει η Ολλανδέζα σύζυγός του, η οποία δηλώνει σύμβουλος μάρκετινγκ και κάνει εμπόριο παιδικών ρούχων μέσω ίντερνετ. Ήδη πάντως η εφορία ψάχνει τους τραπεζικούς λογαριασμούς του ζεύγους.

Την υπόθεση ερευνά και η δικαιοσύνη, ενώ στο στόχαστρο βρίσκονται μια δημοτική επιχείρηση νομού της Θεσσαλίας, που -σύμφωνα με καταγγελίες- για ένα μήνα δεν είχε αναρτήσει καμία δαπάνη στη Διαύγεια, μια δημοτική εταιρία στην Κρήτη που δαπάνησε 4000 ευρώ για να αγοράσει λάμπες και μια άλλη σε πρωτεύουσα νομού της Δυτικής Μακεδονίας που σπατάλησε 3000 ευρώ για μεταξωτά εσώρουχα χρώματος κόκκινου.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ STAR