Ένα-ένα μαζεύει τα λάθη του ΕΝΦΙΑ το οικονομικό επιτελείο. Μετά και από την εντολή του πρωθυπουργού ο φόρος θα υπολογιστεί με βάση τις περσινές αξίες στις επίμαχες 475 περιοχές ενώ η πρώτη δόση παίρνει παράταση για όλους τους φορολογούμενους μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Την ίδια ώρα εξετάζεται σύμφωνα με πληροφορίες η αύξηση του αριθμού των μηνιαίων δόσεων σε περισσότερες από πέντε που είναι σήμερα, με πιθανότερο σε αυτή την περίπτωση το σενάριο για έξι δόσεις, δηλαδή μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Οι διορθώσεις θα κατατεθούν στην Βουλή στις 26 Αυγούστου με νομοθετική παρέμβαση και στις αρχές Σεπτεμβρίου θα γίνει επανέκδοση και ανάρτηση των νέων εκκαθαριστικών στα οποία είχαν διαπιστωθεί μεγάλες αποκλείσεις.

Οι περισσότερες διορθώσεις αφορούν ακίνητα εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού και ο νέος υπολογισμός θα γίνει με βάση τα περσινά δεδομένα. Σχετικά με το ενδεχόμενο αρνητικών επιπτώσεων στην Αττική, στο υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα, δηλαδή δεν θα εκτιναχθούν οι τιμές στα ύψη. Το σύστημα θα είναι έτοιμο να δεχτεί νέες διορθώσεις μετά τις 15 Σεπτεμβρίου.

Τα λάθη πρέπει να διορθωθούν πριν οι πολίτες κληθούν να πληρώσουν την πρώτη δόση τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Είναι σαφές ότι έχουν γίνει λάθη και ως προς τον συνολικό στόχο. Έχουν γίνει λάθη και ως προς τον προσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών και υπάρχουν πολίτες που καλούνται χωρίς να έχει μεταβληθεί η περιουσιακή τους κατάσταση να πληρώσουν πολλά περισσότερα από ότι πλήρωναν πέρυσι».

Η καταβολή της πρώτης δόσης πήρε παράταση έως το τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ θα εξαρτηθεί από τις ταμειακές ανάγκες εάν η δόση θα είναι μονή ή διπλή, αν και ακόμα αναζητείται ο υπεύθυνος, ζήτημα που προκάλεσε ανταλλαγή «επιθετικών» δηλώσεων μεταξύ του βουλευτή της ΝΔ κ.Γ. Καράμπελα και ��ου πρώην ΓΓ Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρη.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι μεγαλύτερες στρεβλώσεις με τα υπέρογκα ποσά που καταλογίστηκαν σε ιδιοκτήτες ακινήτων παρουσιάστηκαν μεταξύ άλλων σε Τρίκαλα, Κορινθία, Αχαΐα, Ηλεία, Ευρυτανίας, Κεφαλονιά. Μάλιστα 49χρονη φορολογούμενη κλήθηκε να πληρώσει υπέρογκο ποσό για σπίτι που επλήγη από τον σεισμό.

Παρά τις αλλαγές το υπουργείο Οικονομικών διαβεβαιώνει πως από τις αλλαγές δεν διακυβεύεται ο στόχος για 3,2 δις.