Διάλογο για την προ 19 ετών επίσκεψη του ιστορικού ηγέτη του ΚΚΕ Χαρίλαου Φλωράκη στο Άγιον Όρος είχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας (ο οποίος συνέχισε σήμερα για δεύτερη ημέρα την επίσκεψή του στη μοναστική πολιτεία) σε συνομιλία του με τον μοναχό Νικόδημο της Μονής Αγίου Παύλου, ο οποίος και υπενθύμισε τη συγκεκριμένη επίσκεψη.

«Τότε ο Χαρίλαος Φλωράκης μας είχε πει, "εσείς πιστεύετε στην σωτηρία στον άλλο κόσμο, εμείς δεν πιστεύουμε ότι προλαβαίνουμε για την σωτηρία σε αυτόν τον κόσμο, οπότε έχουμε κάτι κοινό"».

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι «οι κοσμοθεωρίες είναι παράλληλες, πολλές φο��ές όμως τέμνονται στην αλληλεγγύη και την πρακτική της ισότητας. Σε κάθε περίπτωση, εμείς αισιοδοξούμε ότι θα τα καταφέρουμε και σε αυτόν τον κόσμο».


tsipras moni.jpg

Χθες το βράδυ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέλυσε στο καστρομονάστηρο της Καρακάλλου, όπου έτυχε θερμής υποδοχής από τους μοναχούς, με τους οποίους και συζήτησε για τη ζωή τους στο Άγιο Όρος.

Σύμφωνα με το amen.gr ο καθηγούμενος Γέρων Φιλόθεος βρισκόταν σε Μετόχι της Μονής στην Κρήτη όταν ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε στο Άγιο Όρος, αλλά όταν πληροφορήθηκε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα διέμενε στο μοναστήρι ξεκίνησε το ταξίδι επιστροφής και έφτασε εκεί τα μεσάνυχτα.

tsipras monaxos.jpg


Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θέλησε, παρά τις προτροπές των μοναχών να ξεκουραστεί και συναντήθηκε με τον Γέροντα Φιλόθεο μόλις o τελευταίος έφτασε στη Μονή, ο οποίος και ανέφε��ε απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ: «Παρακολουθούμε την πορεία σας. Προσευχόμαστε για όλους τους Έλληνες και την Ελλάδα μας να έχουν καλούς κυβερνήτες».

Ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε για τη θερμή φιλοξενία και επισήμανε τη σημασία της στήριξης του Αγίου Όρους και της διαφύλαξης της αγιορείτικης κληρονομιάς.

Το πρωί της Παρασκευής ο Αρχηγός της Αντιπολιτεύσεως παρέστη με τους συνεργάτες του στη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στο Καθολικό της Μονής και στη συνέχεια ξεναγήθηκε στο Μουσείο και το εικονοφυλάκιο. Θαύμασε επίσης από το μπαλκόνι του μοναστηριού τη θέα με την κορυφή του Άθωνα, ενώ γραψε λίγα λόγια στο βιβλίο των επισκεπτών, προτού αναχωρήσει για τη Μονή Ιβήρων.

Ο κ. Τσίπρας έγινε δεκτός και στη μονή Σίμωνος Πέτρας από τον ηγούμενο Ελισαίο και τους μοναχούς. Επισκέφθηκε τη βιβλιοθήκη κι έμεινε εντυπωσιασμένος από τα σπάνια χειρόγραφα και βιβλία.

Στη διάρκεια των επισκέψεών του στα μοναστήρια, ο κ. Τσίπρας μίλησε με τους μοναχούς για την κατάσταση της χώρας, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, για τα προβλήματα των μοναχών στο 'Αγιον Όρος και για την κατάσταση των κρατικών υπηρεσιών στη μοναστική πολιτεία.