Έκτακτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Υγείας μεταξύ του Υπουργού Υγείας κ. Μάκη Βορίδη και του προεδρείου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Στη συνάντηση, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΙΣΑ συζητήθηκαν φλέγοντα ζητήματα των λειτουργών της Υγείας και προτάθηκαν τα εξής:

1) Σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ όλων των ιατρών που το επιθυμούν με υπογραφή από τους ιατρικούς συλλόγους προτύπων συμβάσεων. Ο Υπουργός δεσμεύτηκε να εξετάσει τη συγκεκριμένη πρόταση, την οποία αποτίμησε θετικά.

2) Για τους γιατρούς που εντάχθηκαν στο ΠΕΔΥ ζητήθηκε να μειωθεί το ωράριο τους, το οποίο χαρακτηρίσθηκε εξαντλητικό. «Ο Υπουργός δήλωσε ότι είναι κατ' αρχήν υπέρ της ομογενοποίησης του ωραρίου τους με αυτό των ιατρών του ΕΣΥ και θα εξετάσει άμεσα ενδεχόμενα προβλήματα προκειμένου να επιλυθεί προς αυτή τη κατεύθυνση» αναφέρει για το ζήτημα αυτό η ανακοίνωση του ΙΣΑ.

3) Για τους γιατρούς που εντάχθηκαν στο ΠΕΔΥ επισημάνθηκε η επίσπευση της αξιολόγησής τους καθότι οι σημερινές θέσεις τους είναι απαξιωτικές για ιατρούς αφού δεν είναι θέσεις του ΕΣΥ και δεν αμείβονται αναλόγως. Ο Υπουργός δεσμεύτηκε ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί επειγόντως εντός των επόμενων δυο μηνών.

4) Επιπροσθέτως ζητήθηκε από τους μόνιμους ιατρούς και όσους είχαν σύμβαση αορίστου χρόνου με το πρώην ΙΚΑ και οι οποίοι συνέχισαν το ελευθέριο επάγγελμα και δεν κατέθεσαν αίτηση για ένταξη στο ΠΕΔΥ να καλυφθούν οι ασφαλιστικές εισφορές τους στο ΤΣΑΥ από τον ΕΟΠΥΥ ή το ΥΥΚΑ. Ο Υπουργός δεσμεύτηκε να διερευνηθεί άμεσα το ζήτημα διαβιβάζοντας το θέμα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

5) Ζητήθηκε να μονιμοποιηθούν οι επί θητεία ιατροί του ΕΣΥ και ο Υπουργός διαβεβαίωσε ότι υπάρχει σχετική διάταξη σε νομοσχέδιο το οποίο θα ψηφιστεί από την Βουλή.

6) Επισημάνθηκε επίσης η ανάγκη άμεσης πληρωμής των δεδουλευμένων εφημεριών των ιατρών του ΕΣΥ και ειδικευομένων και η ανάγκ�� πληρωμής τους στην ώρα τους. Ο Υπουργός δεσμεύτηκε για την προώθηση της σχετικής διαδικασίας, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι αυτό που γίνεται σήμερα είναι απαράδεκτο.

7) Για τις Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας (ΜΗΝ) τονίσθηκε η ανάγκη αδειοδότησής τους από τους Ιατρικούς Συλλόγους, οι οποίοι πλέον διαθέτουν λόγω του προσωπικού τους τόσο την εμπειρία όσο και την τεχνογνωσία για την άμεση χορήγηση των σχετικών βεβαιώσεων λειτουργίας τους.

Σύμφωνα με τον ΙΣΑ ο Υπουργός αποτίμησε θετικά την πρόταση αυτή καθότι «μέχρι σήμερα οι ιατρικοί σύλλογοι έχουν φανεί αντάξιοι στην αρμοδιότητα τους για τη χορήγηση αδειοδότησης των φορέων ΠΦΥ».

8) Τέλος επισημάνθηκε η ανάγκη αποπληρωμής των δεδουλευμένων των κλινικοεργαστηριακών και εργαστηριακών ιατρών του ΕΟΠΥΥ έως και τον Απρίλιο μήνα και ο Υπουργός ενημέρωσε για τη προώθηση του σχετικού αιτήματος των ιατρών.