Έκκληση στην ΑΔΕΔΥ να βάλει τέλος «στο φαύλο κύκλο της δικαστικής αντιπαράθεσης» για την αξιολόγηση απηύθυνε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυρ. Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας ότι το 15% των λιγότερο καλών δημοσίων υπαλλήλων δεν προορίζεται για απολύσεις, διαθεσιμότητα ή μείωση μισθών.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι δεν θα γίνουν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων λόγω δυσμενούς αξιολόγησης, τονίζοντας πως η αξιολόγηση είναι εργαλείο διοίκησης και βελτίωσης της απόδοσης των δημοσίων υπαλλήλων.

«Σήμερα όλοι βολεύονται με το να δίνουν σε όλους άριστα. Αυτή η κατάσταση είναι απαράδεκτη και δεν πρέπει να συνεχιστεί» πρόσθεσε ο υπουργός, λέγοντας με νόημα πως ο ιδιωτικός τομέας είναι πολύ πιο σκληρός και συχνά συνδέει την αξιολόγηση με απολύσεις.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης διαβεβαίωσε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτε από την αξιολόγηση και τους κάλεσε να προχωρήσουν στην αυτοαξιολόγηση, διευκρινίζοντας πως αν δεν το κάνουν, τότε απλά θα παρακαμφθεί αυτό το στάδιο και θα αξιολογηθούν απ�� τους προϊσταμένους τους. Τόνισε ακόμη πως οι προϊστάμενοι έχουν υποχρέωση να συμμορφωθούν με την αξιολόγηση, προειδοποιώντας για πειθαρχικές συνέπειες.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης επανέλαβε ότι απόλυση μπορεί να γίνει είτε με την κατάργηση της οργανικής θέσης ενός δημοσίου υπαλλήλου, είτε γιατί ένας δημόσιος υπάλληλος έχει υποπέσει σε τέτοια πειθαρχικά παραπτώματα που δικαιολογούν την απόλυση του, τονίζοντας πως η αξιολόγηση είναι συγκριτική.

Ο κ.Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι έχουν βρεθεί οι δεξαμενές από όπου θα βρεθούν οι υπάλληλοι που θα απολυθούν το 2014.

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις στην αξιολόγηση ο υπουργός υποστήριξε πως είναι "πολιτικά υποκινούμενες" και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «κλείνει το μάτι» στους δημοσίους υπαλλήλους υποσχόμενος παράλληλα διορισμούς και προσλήψεις.

Σε ερώτηση σχετικά με το «μπάχαλο» του ΕΝΦΙΑ, ο κ.Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι έγιναν λάθη και ως προς τον συνολικό στόχο και ως προς τον προσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών και επεσήμανε ότι τα λάθη αυτά πρέπει να διορθωθούν το συντομότερο δυνατό, πριν πληρωθεί η πρώτη δόση.

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ