Σαράντα χρόνια πίσω γυρνά η Ελληνική Αστυνομία με την κατάργηση της αναδιάρθρωσής της από τον Βασίλη Κικίλια! Πριν καν εφαρμοστεί και δοκιμαστεί στην πράξη το νέο οργανόγραμμα που έχει στηθεί στα ευρωπαϊκά πρότυπα και ψηφίστηκε πριν από τρεις μήνες, ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη έσπευσε να το αλλάξει, προφανώς πιεζόμενος από συντεχνιακά συμφέροντα αλλά και έπειτα από κομματικές πιέσεις.

Την ίδια στιγμή όμως προβληματισμός επικρατεί σε πολλά κυβερνητικά στελέχη, όπως και σε στελέχη της αστυνομίας, που βλέπουν μια σημαντική μεταρρύθμιση να μπαίνει στο «ντουλάπι», με την κατάργηση βασικών άρθρων του νόμου για την αναδιάρθρωση, παρότι ο νόμος Δένδια έφερνε την αστυνομία σε μια νέα εποχή και την εξίσωνε λειτουργικά με όλες τις σύγχρονες ευρωπαϊκές αστυνομίες.

Ο νόμος της αναδιάρθρωσης προέβλεπε μεταξύ άλλων την εξοικονόμηση ανθρώπινου δυναμικού. Δηλαδή, 5.000 αστυνομικοί από τα γραφεία τους θα έβγαιναν στο δρόμο και θα ρίχνονταν στην μάχη κατά της εγκληματικότητας και της ασφάλειας των πολιτών. Καταργούσε επίσης τη μεγάλη γραφειοκρατία καθώς συγχώνευε 120 διοικητικές δομές σε 68.

«Η αναδιάρθρωση ήταν ένα θετικό βήμα για την αστυνομία γιατί προσπάθησε να εκσυγχρονίσει τις δομές και κυρίως να ομογενοποιήσει υπηρεσίες σε όλη την Ελλάδα και να τις θέσει υπό νέα διοίκηση» δήλωσε στην τηλεόραση του Star o βουλευτής Ηλίας Βλαχογιάννης, ο οποίος ήταν εισηγητής του νομοσχεδίου από πλευράς ΝΔ και έχει διατελέσει πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών της ΕΛ. ΑΣ.

Μεγάλη καινοτομία ήταν επίσης ότι οι Έλληνες αστυνομικοί θα αποκτούσαν πλέον εξειδίκευση, καθώς ο νόμος προέβλεπε τρεις βασικούς κλάδους, της ασφάλειας, της δημόσιας τάξης και της μετανάστευσης.

Η εφαρμογή του νόμου θα έβαζε ακόμα την αστυνομία στην ηλεκτρονική εποχή καθώς προέβλεπε τη χρήση σύγχρονων ηλεκτρονικών μεθόδων για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και της εγκληματικότητας.

Ας ελπίσουμε η επιστροφή της Αστυνομίας με τις τροπολογίες Κικίλια στον "Ηλία του 16ου" (τη γνωστή ελληνική ταινία) να μην εχει οδυνηρες συνεπειες για την ΕΛ.ΑΣ. αλλά κυρίως για την κοινωνία…