​Συνεδρίασε την Τρίτη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη συζήτηση και την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, αλλά και για να εξεταστούν οι πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις μετά από την επίσκεψη Γιούνκερ στην Αθήνα και τις πληροφορίες για σχέδιο διάλυσης της τρόικας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι αποφασισμένη να προχωρήσει ακόμα και σε μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση σε όλα τα μέτωπα, ενώ η Επιτροπή Προγράμματος με επικεφαλής τον Γιάννη Δραγασάκη προετοιμάζει το «κυβερνητικό πρόγραμμα» του κόμματος που πρέπει να είναι έτοιμο μέχρι τις 20 Αυγούστου.

Παρ’ όλ’ αυτά αστάθμητος παράγοντας είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης και των δανειστών, αν και στελέχη της Κουμουνδούρου πιστεύουν ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα όσον αφορά στον βασικό πυρήνα της μνημονιακής πολιτικής που ήδη εφαρμόζεται, είτε διαλυθεί η τρόικα, είτε όχι.

Τα ζητούμενα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι:

1. Εάν θα τελειώνει το μνημόνιο, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση ή όχι και ποια θα είναι τα νέα μέτρα λιτότητας.
2. Θα διαλυθεί η τρόικα και θα αντικατασταθεί από μία task force που θα ελέγχει την ελληνική οικονομία κάθε εξάμηνο ή τρίμηνο;
3. Θα υπάρξει νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης;
4. Τι θα γίνει με το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους;

Στον ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να προλάβουν τις εξελίξεις, καθώς πιστεύουν ότι το Μαξίμου κινείται σε εκλογικούς ρυθμούς, ποντάροντας στη διάλυση της τρόικας, σε μια θετική ρύθμιση για το χρέος και σε ένα νέο πρόγραμμα που δεν θα έχει τα χαρακτηριστικά του μνημονίου, αλλά αυτά ενός αναπτυξιακού πακέτου.