​«Η ρωσική πλευρά προτίθεται να καλύψει όσους έχουν υποστεί ζημιά από την πτώχευση του ρωσικού τουριστικού πρακτορείου». Αυτό διαβεβαίωσε το πρωί της Τρίτης η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, μετά από συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες στη Μόσχα. Στη συνάντηση μετείχε η ελληνική πλευρά, ο διευθυντής του ΕΟΤ καθώς και εκπρόσωποι του ρωσικού τουριστικού οργανισμού. Μάλιστα σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και ο κ. Μεντβέντεφ.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega, η κ. Κ��φαλογιάννη τόνισε πως υπάρχει η δυνατότητα ασφαλιστικής κάλυψης από τη Ρωσία για τις ζημιές που προκάλεσε η πτώχευση του ρωσικού tour operator.

Η υπουργός Τουρισμού εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι οι ιδιωτικές τουριστικές επιχειρήσεις «κινήθηκαν με ωριμότητα» επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα έδειξε ένα πολύ καλό πρόσωπο προς τα έξω σε μία σημαντική τουριστική αγορά όπως αυτή της Ρωσίας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η υπουργός προσδιόρισε περί τους 8.000-10.000 τους Ρώσους πελάτες του πρακτορείου που βρίσκονται στη χώρα μας και διαβεβαίωσε ότι θα επαναπατριστούν κανονικά.

Σύμφωνα με την υπουργό η ρωσική αγορά είναι από τις πιο σημαντικές για τον ελληνικό τουρισμό, καθώς το 2012 επισκέφθηκαν τη χώρα μας 850.000 και το 2013 περίπου 1,350 εκατ. Ρώσοι τουρίστες.

Μειωμένος κατά 50% ο εσωτερικός τουρισμός

Μιλώντας για τον εσωτερικό τουρισμό, η κ.Κεφαλογιάννη παραδέχτηκε ότι σε ορισμένους προορισμούς η μείωση ξεπερνά το 50%, κάνοντας λόγο για «μεγάλο πρόβλημα». Σημείωσε, πάντως, πως «έξω πάμε καλά».