Το τέλος της τρόικας στην Ελλάδα προβλέπει το πρακτορείο Reuters το οποίο επικαλείται πηγές των Βρυξελλών!

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Αθήνα θα επιδιώξει τη θέση της τρόικας να πάρει το δικό της πλάνο για την ενίσχυση της Οικονομίας , μια κίνηση που θα έρθει ως συμπλήρωμα της σταδιακής ελάφρυνσης του χρέους.

Aν και η συζήτηση βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο, όπως αναφέρει το ίδιο το Reuters, θα επιταχυνθεί όσο η Ελλάδα και οι εταίροι της στην ευρωζώνη χαράζουν μία νέα πορεία για τη χώρα, την ώρα που το δεύτερο πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2014.

«Η διάλυση της Τρόικα, που αποτελείται από την ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ, που κάποιοι στην Ελλάδα παρομοιάζουν με τη γε��μανική κατοχή των Ναζί, θα είναι στο επίκεντρο του νέου σχεδίου για την Αθήνα» υποστηρίζει το Reuters, το οποίο αναφέρει ότι έπειτα από την ολοκλήρωση των προγραμμάτων στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία, η επιθεώρηση είναι πλέον ενεργή μόνο στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Κατά το ειδησεογραφικό πρακτορείο η αλλαγή από το μοντέλο «μεταρρυθμίσεις για την ελάφρυνση του χρέους» σε πιο διακριτική επίβλεψη δίνει τη δυνατότητα να περιοριστούν οι αντιδράσεις των Ελλήνων και να υπάρξει τόνωση στην κυβέρνηση συνασπισμού, σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ που όπως υποστηρίζει είχε υποσχεθεί να σκίσει τα μνημόνια και προηγείται στις δημοσκοπήσεις.

«Οι εθνικές εκλογές μπορεί να γίνουν ακόμη και στις αρχές του επόμενου χρόνου και μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να προκαλέσει πονοκέφαλο για την ευρωζώνη» ισχυρίζεται ακόμη το Reuters. Με βάση το ίδιο σκεπτικό, η τρόικα μπορεί να αντικατασταθεί από μία ειδική task force της Κομισιόν, με ελέγχους κάθε εξάμηνο και όχι ανά τρίμηνο, υπό προϋπόθεση ότι η Ελλάδα δεν θα απαιτήσει νέο πακέτο βοήθειας.

Η Αθήνα θα μπορούσε από την πλευρά της να δεσμευθεί σε ένα εξαετές πλάνο μεταρρυθμίσεων, στο οποίο η επίτευξη σημαντικών στόχων θα ανταμείβεται με ελάφρυνση χρέους, όπως π.χ. η επέκταση του χρόνου αποπληρωμής αντί της χορήγησης νέων δανείων.

«Δεν θα υπάρχει τρόικα. Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να ''ανήκουν'' στην Ελλάδα. Οι Έλληνες έχουν περιθώριο έως τον Οκτώβριο για να καταρτίσουν ένα πρόγραμμα, το οποίο θα αποφασιστεί έως τον Δεκέμβριο, για τις αρχές του 2015», δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος που δεν θέλησε να αποκαλύψει το όνομά του.

Δικλείδα ασφαλείας προς την Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει μία προληπτική γραμμή πίστωσης από την ευρωζώνη, αλλά στην περίπτωση που χρησιμοποιηθεί, τότε η Ελλάδα θα τεθεί εκ νέου υπό αυστηρή επιτήρηση.