​Σε πολύ θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Α.Σαμαρά και του νέου προέδρου της Κομισιόν Ζ.Κ.Γιούνκερ στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στην κοινή συνέντευξη τύπου που ακολούθησε ο κ.Σαμαράς αναφέρθηκε με τα καλύτερα λόγια για τον κ.Γιούνκερ, έκανε έναν απολογισμό της ελληνικής κρίσης και εκτίμησε πως τα δύσκολα για την Ελλάδα έχουν περάσει και πως η χώρα βγαίνει από την κρίση.

sindexfti.jpg

Ειδικότερα, μιλώντας για τον κ.Γιούνκερ ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις τρεις σπουδαίες αρετές του και συγκεκριμένα «στην τόλμη, την διορατικότητα και την ικανότητα του να ενώνει».

Όπως είπε ο κ.Σαμαράς, ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν στήριξε την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, όταν οι φωνές που μιλούσαν για Grexit πύκνωναν.

«Δεν ξεχνάμε την προσφορά του» επεσήμανε ο κ.Σαμαράς, τονίζοντας πως το πρόγραμμα του υποψηφίου του ΕΛΚ για την προεδρεία της Κομισιόν εκφράζει πολλές από τις αγωνίες της ελληνικής κυβέρνησης όπως είναι η «ανάπτυξη, οι θέσεις απασχόλησης, η ανταγωνιστικότητα, η στήριξη των επιχειρήσεων κα».

«Η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση χάρη στις οδυνηρές θυσίες και την ωριμότητα που επέδειξε ο ελληνικός λαός αλλά και χάρη στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Η Ελλάδα βγαίνει από την ύφεση, μπαίνει σε νέα εποχή χωρίς ελλείμματα» τόνισε ο κ.Σαμαράς, λέγοντας πως με τον κ.Γιούνκερ συζήτησαν για το πώς θα καταφέρει η Ελλάδα να σταθεροποιήσει αυτή την κατάσταση.

«Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Δεν πρέπει να θέσουμε σε κίνδυνο όλα όσα πετύχαμε. Να μετατρέψουμε την ελπίδα σε μια ορατή πολιτική για όλους» πρόσθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας πως η χώρα κατάφερε όχι μόνο να δημιουργήσει μετά από 21 χρόνια πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά και να βγει στις αγορές.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις της Αργεντινής, ο κ.Σαμαράς είπε με νόημα πως «η Ελλάδα απέφυγε ότι δεν κατάφερε να αποφύγει η Αργεντινή», αφήνοντας παράλληλα αιχμές για τον ΣΥΡΙΖΑ και για όλους όσους έλεγαν πως η Ελλάδα θα έπρεπε να ακολουθήσει το παράδειγμα της άτακτης χρεοκοπίας.

«Η Ελλάδα έμεινε στην Ευρωπαϊκή ομπρέλα με τον δικό σας πρωταγωνιστικό ρόλο και στηρίχτηκε την ώρα που κάποιοι την ήθελαν εκτός ευρώ» είπε ο κ.Σαμαράς απευθυνόμενος στον νέο πρόεδρο της Κομισιόν, τον οποίο ευχαρίστησε και για το γεγονός ότι επέλεξε να ξεκινήσει το ταξίδι του από την Αθήνα.

Ο κ.Σαμαράς παραδέχτηκε πάντως πως έγιναν και λάθη στην διαχείρηση της ελληνικής κρίσης, λάθη όμως που όπως είπε «μέσα από αυτά μάθαμε και τα ξεπερνάμε».

Από την πλευρά του ο κ.Γιούνκερ έπλεξε το εγκώμιο του Έλληνα πρωθυπουργού, τον οποίο χαρακτήρισε «φίλο και αδελφό του».

Γιούνκερ: Πάλεψα σαν λιοντάρι

Ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε στην φιλία του με τον κ.Σαμαρά, ενώ μιλώντας για τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ε.Βενιζέλο παραδέχτηκε πως αν και η σχέση τους ήταν θυελλώδης όταν ο τελευταίος ήταν υπουργός Οικονομικών, υπάρχει φιλία μεταξύ τους.

Αναφερόμενος στο ταξίδι του στην Αθήνα, ο κ.Γιούνκερ είπε χαρακτηριστικά: «ήρθα να ευχαριστήσω τον κ.Σαμαρά που με πρότεινε για υποψήφιο».

Χαρακτήρισε «εντυπωσιακή» την συλλογική προσπάθεια που έγινε στην Ελλάδα. Μια προσπάθεια που όπως τόνισε «θαυμάζει η Ευρώπη».

Όπως είπε ο κ.Γιούνκερ πάλεψε σαν λιοντάρι για να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, τονίζοντας πως ο ίδιος αναγκάστηκε να δώσει δύο μάχες, από την μια έπρεπε να πείσει όπως είπε τους Έλληνες υπουργούς να δράσουν και από την άλλη να πείσει τους υπολοίπους Ευρωπαίους πως η Ελλάδα αξίζει να είναι στο ευρώ.

«Ο Πλάτωνας δεν μπορεί να παίζει β’ εθνική» είπε με νόημα ο κ.Γιούνκερ, επιβεβαιώνοντας πως συζήτησε το χαρτοφυλάκιο του Έλληνα επιτρόπου με τον κ.Σαμαρά.

«Συμπαθώ ιδιαίτερα τον κ.Αβραμόπουλο» πρόσθεσε ο κ.Γιούνκερ, διευκρινίζοντας πως γνωρίζει τον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας από παλιά, όταν ο κ.Αβραμόπουλος ήταν ακόμη Δήμαρχος Αθηναίων.

«Αγαπώ τους Έλληνες. Δεν ξέρω αν εκείνοι θα συνεχίσουν να με αγαπούν. Το ελπίζω...» κατέληξε.