Σε καλό κλίμα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αν��ώνη Σαμαρά και με τη συμμετοχή μελών και του προέδρου του ΣΕΒ Θόδωρου Φέσσα, καθώς και των υπουργών Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη, Ανάπτυξης Ν. Δένδια, Εργασίας Γ. Βρούτση , Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτη, και Επικράτειας Δ. Σταμάτη, με αντικείμενο την αμοιβαία ενημέρωση για τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας και την κατάσταση που βρίσκεται η ελληνική βιομηχανία.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι εξετάστηκε ευρύτητα θεμάτων που αφορούν την οικονομία και τον ΣΕΒ.

«Από την πλευρά της Κυβέρνησης το θέμα της ανάπτυξης της βιομηχανίας στη χώρα είναι κάτι το εξαιρετικά σημαντικό. Ούτως ή άλλως στρατηγικός στόχος και της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και της Ελλάδας είναι η ανάπτυξη στον κλάδο αυτό. Στην Ελλάδα, ο στόχος μας είναι να ανεβούμε από το 9% του ΑΕΠ στο 14%, όχι απλώς για να υπηρετήσουμε αριθμούς, αλλά κυρίως για να υπηρετήσουμε την απασχόληση, την καταπολέμηση της ανεργίας, την ανάγκη να βρουν δουλειά οι νέοι άνθρωποι στην πατρίδα μας. Αυτό άλλωστε εξυπηρετεί και ο αναπτυξιακός νόμος και όλες οι υπαγωγές που γίνονται σε αυτόν» τόνισε ο κ. Δένδιας.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης πρόσθεσε ότι έγινε επίσης συζήτηση για τα θέματα καινοτομίας και τα θέματα ενίσχυσης των νέων επιχειρήσεων (start-ups), όπως και για το θέμα των «κόκκινων» δανείων, για το οποίο «το υπουργείο Ανάπτυξης θα παρουσιάσει ένα κείμενο εργασίας σε συνεργασία και με τον υπουργό Οικονομικών και με άλλους υπουργ��ύς, υπό την έγκριση του Πρωθυπουργού, ώστε να μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε και αυτό το μεγάλο θέμα».

«Καταρχάς, θέλουμε να σας πούμε ότι η Ελληνική οικονομία δείχνει σημάδια ανάκαμψης. Τα σημάδια ανάκαμψης αυτά, μας δίνουν αισιοδοξία ότι θα γίνουν περισσότερες επενδύσεις και θα δημιουργηθούν καινούργιες θέσεις εργασίας. Άρα το μήνυμα από τον ιδιωτικό τομέα είναι αισιόδοξο» δήλωσε από την πλευρά του, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας.

«Συζητήσαμε για διάφορα θέματα. Από θέματα που αφορούν στη διαχείριση των κόκκινων δανείων, από θέματα που αφορούν στη φορολογική πολιτική, στον κοινωνικό διάλογο και στο μη μισθολογικό κόστος. ‘Όπως συζητήσαμε και θέματα που αφορούν στο κόστος της ενέργειας, οπότε καλύψαμε μια ευρεία γκάμα ζητημάτων με στόχο το πως μπορεί ο ιδιωτικός τομέας να βοηθήσει την Κυβέρνηση για να δημιουργηθούν καινούργιες θέσεις εργασίας και να επέλθει γρηγορότερα η ανάκαμψη» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

Σχετικά με τα κόκκινα δάνεια, ο κ. Φέσσας ανέφερε:

«Για τα κόκκινα δάνεια, από όσο γνωρίζετε, υπάρχει μια νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Ανάπτυξης. Στόχος δικός μας είναι πρώτον να μην υπάρξει αυτό που λέμε ο ηθικός κίνδυνος, δηλαδή να δικαιωθούν οι “μπαταχτσήδες”. Και δεύτερον να μην δημιουργηθεί αθέμιτος ανταγωνισμός, όπου οι καλές, συνεπείς επιχειρήσεις που πληρώνουν φόρους και εισφορές να χάσουν σε ανταγωνιστικότητα έναντι των αντιστοίχων μη καλών επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΣΕΒ διαπίστωσε με ικανοποίηση την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και την ανάκτηση της δημοσιονομικής ισορροπίας και εξέφρασε προθυμία για συμβολή στην επανεκκίνηση της οικονομίας.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι έγινε ανταλλαγή απόψεων επί σημαντικών θεμάτων με ειδική αναφορά στη ρευστότητα, τον ανταγωνισμό, τα φορολογικά, τα ενεργειακά θέματα, την κινητοποίηση κεφαλαίων, τη φοροδιαφυγή, τη φορολογική μεταρρύθμιση, την απλοποίηση των διαδικασιών, την καινοτομία, την αντιμετώπιση της «μαύρης» εργασίας, του ενεργειακού κόστους.

Συμφωνήθηκε να υπάρχει διαρκής επικοινωνία ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της ελληνικής βιομηχανίας και να ενισχυθεί, με σκοπό την ανάπτυξη της βιομηχανικής παραγωγής και τη μείωση της ανεργίας.