Την εκτίμηση ότι το Κυπριακό «ήταν και εξακολουθεί να παραμένει διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής» εξέφρασε ο Δημήτρης Κουτσούμπας μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδη.

«Όσο συνεχίζεται η τουρκική αδιαλλαξία και επιθετικότητα, τόσο θα γίνεται και πιο φανερό σε όλους ότι ούτε η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και το περίφημο ευρωπαϊκό κεκτημένο βοήθησαν και προώθησαν την επίλυση του κυπριακού, ούτε σήμερα οι υδρογονάνθρακες μπορούν να αποτελέσουν εργαλείο για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, ενώ από την άλλη μεριά η όλο και περισσότερη, μεγαλύτερη συμπόρευση με το ΝΑΤΟ, με τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και των Αμερικανών στην περιοχή δημιουργεί νέες επικίνδυνες καταστάσεις» αναφέρει ο γ.γ. του ΚΚΕ.

«Θέλουμε να τονίσουμε ότι το κυπριακό ήταν και εξακολουθεί να παραμένει διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής, και ως τέτοιο δεν μπορεί να αμφισβητείται από κανέναν, ως τέτοιο θα πρέπει να αντιμετωπίζεται. Άμεσα θα πρέπει να δοθεί τέλος στην κατοχή της Κύπρου, θα πρέπει να σταματήσει ο εποικισμός, θα πρέπει να λυθεί το πρόβλημα των προσφύγων να μπορούν να γυρίσουν στις εστίες τους. Το ΚΚΕ θα συνεχίσει την πάλη για μια Κύπρο» κατέληξε ο κ. Κουτσούμπας κάνοντας λόγο για μια Κύπρο «ενιαία ανεξάρτητη κυρίαρχη, ομόσπονδη με μία ιθαγένεια, μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα, κοινή πατρίδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, χωρίς ξένες βάσεις, χωρίς ξένα στρατεύματα, χωρίς εγγυητές και προστάτες».