​Στην Βουλή φτάνει σήμερα το πολυνομοσχέδιο το οποίο περιλαμβάνει σειρά μεταρρυθμίσεων και σημαντικών μέτρων, τα οποία το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν προκαλέσει αντιδράσεις.

Σε αυτό συμπεριλαμβάνονται τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση των υποχρεώσεων της ελληνικής κυβέρνησης ώστε να προχωρήσει η εκταμίευση της δόσης του ενός δις. ευρώ και πρέπει να έχει ψηφιστεί ως τις 8 Αυγούστου.

Μεταξύ άλλων, το πολυνομοσχέδιο προβλέπει τη χάραξη αιγιαλού για το σύνολο της χώρας έως το τέλος του 2015, δασικό νόμο, μείωση διοικητικών βαρών σε τουλάχιστον 10 οικονομικούς τομείς, προσαρμογή δημόσιων συμβάσεων στα ευρωπαϊκά πρότυπα και επιχορήγηση φο��έων για την αντιμετώπιση ληξιπρόθεσμων οφειλών τους.

Το πολυνομοσχέδιο που αποτελεί και το πρώτο μεγάλο στοίχημα του νέου υπουργού Οικονομικών Γ.Χαρδούβελη, αναμένεται να προκαλέσει νέο γύρο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης με την δεύτερη ήδη να έχει δείξει τις προθέσεις της με αιχμή του δόρατος τους αιγιαλούς.

Τι προβλέπει το πολυνομοσχέδιο

-Κατάργηση της εκκαθαριστικής δήλωσης στο τέλος του έτους για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που υπάγονται στον ΦΠΑ.

-Απενεργοποίηση του ΑΦΜ για φορολογούμενο που έχει παύσει να ασκεί οικονομική δραστηριότητα ή διαπράττει φοροδιαφυγή ή άλλο αδίκημα.

-Ε��ιχορήγηση φορέων κυρίως του κλάδου Υγείας (νοσοκομεία κ.ο.κ.) για να αντιμετωπίσουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προκειμένου να επιταχυνθούν η αναδιάρθρωση και η εξυγίανσή τους.

-Ένταξη στο ΕΤΕΑ όλων των επικουρικών ταμείων – Ν.Π.Δ.Δ (και των επικουρικού των ενστόλων)

-Καθορισμός της διαδικασίας οριοθέτησης του αιγιαλού

-Ενίσχυση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων με τη σύσταση 400 νέων οργανικών θέσεων

-Μείωση των διοικητικών βαρών σε 11 τομείς της οικονομίας

-Αλλαγές στο σύστημα δημοσίων συμβάσεων με την ενσωμάτωση ευρωπαϊκών προτύπων και επιτάχυνση των διαδικασιών.

-Την αναμόρφωση των διατάξεων για το πλαίσιο υποβολής και ελέγχου του «πόθεν έσχες»

-Καθιερώνεται η υποβολή δήλωσης οικονομικών συμφερόντων και η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων

-Ωστόσο, άγνωστο παραμένει τι θα γίνει με το θέμα της χρηματοδότησης των κομμάτων, το οποίο η τρόικα το έχει θέσει ως ένα από τα προαπαιτούμενα