Ο μεγάλος αριθμός προσφύγων που καταφθάνουν στην Ελλάδα, κυρίως από περιοχές όπου υπάρχουν ένοπλες συγκρούσεις, είναι ένα «βάρος» το οποίο δεν μπορεί να «σηκώσει η χώρα» μόνη της, δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, κατά την επίσκεψή του στην Υπηρεσία Ασύλου, όπου ενημερώθηκε από τη διευθύντρια της υπηρεσίας Μαρία Σταυροπούλου και τον γενικό επιθεωρητή του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας των Συνόρων της ΕΛ. ΑΣ., αντιστράτηγο Μανώλη Κατριαδάκη, συνοδευόμενος από την Ζωή Αποστολοπούλου, δικηγόρο και στέλεχος του κόμματός του.

Ο κ. Θεοδωράκης δήλωσε επίσης ότι «θα πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν και όχι μόνο οι Έλληνες» και ότι πρέπει επίσης «η χώρα μας να ενισχυθεί και με ανθρώπους και με λεφτά και με υλικοτεχνική υποδομή για να τα βγάλει πέρα με αυτό το κύμα προσφύγων και μεταναστών. Όταν λέμε δίκαιη Ευρώπη, αυτό εννοούμε..».

Η κ. Σταυροπούλου ενημέρωσε τον επικεφαλής του Ποταμιού ότι οι αιτήσεις ασύλου εξετάζονται κατά μέσο όρο σε 72 ημέρες και αναφέρθηκε στο πρόβλημα στελέχωσης της υπηρεσίας και στο γεγονός ότι χρειάζονται ακόμη τουλάχιστον 60 άτομα.

«Είκοσι εφτά χιλιάδες πρόσφυγες έχουν φθάσει στη χώρα μας από τη Συρία, χιλιάδες πρόσφυγες από τη Βόρεια Αφρική, από τη Μέση Ανατολή. Αναμένονται αιτήματα ασύλου και από του�� Παλαιστίνιους, από τους Ουκρανούς που κι αυτοί έχουν εμφύλιο πόλεμο πια και θα ζητήσουν άσυλο στη χώρα μας» επισήμανε ο κ. Θεοδωράκης, ο οποίος πρόσθεσε ότι αυτό «είναι ένα τεράστιο βάρος που δεν μπορεί να σηκώσει μόνη της η Ελλάδα».