Την ώρα που χιλιάδες Έλληνες παίρνουν δάνεια και πιστωτικές κάρτες προκειμένου να είναι συνεπείς στην εφορία, η αδερφή του πρώην πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου φέρεται να χρωστά χιλιάδες ευρώ στο ελληνικό κράτος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», η Σοφία Παπανδρέου οφείλει στην εφορία 500.000 ευρώ από φορολογία εισοδήματος και ακινήτων, από τα οποία τα 300.000 είναι ληξιπρόθεσμα και η ίδια «δείχνει ασυνεπής στην πληρωμή των φόρων της» και «η εφορία βγάζει το Καστρί στο σφυρί».

kastri3.jpg

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι οφειλές της κ.Παπανδρέου προέρχονται από απλήρωτους φόρους εισοδήματος και, κυρίως, φόρους ακινήτων για τη βίλα στο Καστρί και τις υπερπολυτελείς μεζονέτες που έχει χτίσει εκεί και τις οποίες νοικιάζει, μεταξύ άλλων, και στον γιο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, πρίγκιπα Νικόλαο!

kastri7.jpg

Πιο συγκεκριμένα, την διετία 2012-2013 έχουν βεβαιωθεί στην κυρία Παπανδρέου φόροι ύψους συνολικά 700.000 ευρώ, τα οποία αφορούν κυρίως στα ακίνητα. Ερώτημα παραμένει αν τα ποσά αυτά προέκυψαν από αναδρομική βεβαίωση φόρων ιδιοκτησίας και εκμετάλλευσης ακινήτων που δεν πληρώνονταν στο παρελθόν. Από αυτά, πάντως, πληρώθηκαν ή μπήκαν σε ρύθμιση περί τα 200.000 ευρώ, ενώ άλλα τόσα εκκρεμούν προς πληρωμή χωρίς να έχουν ακόμα καταστεί, επίσης, ληξιπρόθεσμα.

kastri2.jpg

Για τα χρέη αυτά η φορολογική διοίκηση έχει ξεκινήσει κατασχέσεις εις χείρας τρίτων και έμπειροι ελεγκτέ�� θεωρούν ότι θα έπρεπε να έχουν προχωρήσει ήδη οι κατασχέσεις των ακινήτων στο Καστρί για να διασφαλιστεί το Δημόσιο ή τουλάχιστον οι κατασχέσεις των ενοικίων που πληρώνουν στην ιδιοκτήτρια ο δευτερότοκος γιος του Κωνσταντίνου, Νικόλαος, και η σύζυγός του Τατιάνα Μπλάτνικ. Θεωρούν, δε, πως αν από τον επόμενο κιόλας μήνα το χρέος παραμείνει στο ίδιο ύψος ή αυξηθεί, η Εφορία θα πρέπει να προβεί στα προβλεπόμενα από τον νόμο, τα οποία ισχύουν για τους απλούς πολίτες!

Τι απαντά η Σοφία Παπανδρέου

sofia.jpg

Στη δήλωσή της η Σοφία Παπανδρέου αναφέρει ότι, όντως «υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο», αλλά, προσθέτει, «ένα μέρος αυτών έχει ρυθμιστεί από πέρσι και οι δόσεις καταβάλλονται κανονικά». Υπάρχει και ένα άλλο μέρος το οποίο «προέκυψε παράλληλα αλλά και στη συνέχεια οδεύει προς ρύθμιση, προκειμένου να πληρωθεί».

Η κυρία Παπανδρέου, τονίζει επίσης, εδώ και πολύ καιρό, από το εξωτερικό που μένει έχει κάνει ενέργειες για την πώληση ακινήτου, οι οποίες, με την έλευσή της στην Ελλάδα, το αμέσως προσεχές διάστημα ολοκληρώνονται και, έτσι, θα γίνει εφικτή η πλήρης εξόφληση όλων των φορολογικών της υποχρεώσεων.

Αναφέρει επίσης ότι παρά τα όποια προβλήματα συνάντησε στην προσπάθειά της να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της, δεν υπήρξε καμία πρόθεση αποφυγής έναντι αυτών και δεν ζητήθηκε καμία χαριστική ρύθμιση. Αντίθετα, τονίζει, δόθηκε αγώνας δρόμου για την απόλυτη τακτοποίηση των οφειλών. «Οτιδήποτε άλλο», προσθέτει η κυρία Παπανδρέου, «δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».