Αύριο κατά πάσα πιθανότητα (ή το αργότερο την Τρίτη) θα κατατεθεί στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείο Οικονομικών για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων που θέτει η τρόικα προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση του 1 δισ. ευρώ. Το νομοσχέδιο θα πρέπει να ψηφιστεί από το Β΄ Θερινό Τμήμα της Βουλής μέχρι τις 8 Αυγούστου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις εξής ρυθμίσεις:

-Καταργείται από φέτος η υποχρέωση υποβολής της ετήσιας εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ για 1 εκατομμύριο επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

-Προβλέπεται νέα διαδικασία απενεργοποίησης του ΑΦΜ για όσους έχουν χρέη στην εφορία ή εμφανίζουν μηδενική δραστηριότητα.

-Προστίθενται 400 οργανικές θέσεις υπαλλήλων στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, με στόχο να ενταθούν οι έλεγχοι και να λειτουργήσει η φορολογική διοίκηση.

-Αλλάζει το πλαίσιο για το «πόθεν έσχες». Προβλέπεται η συγκρότηση Κεντρικής Επιτροπής Ελέγχου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης των υπόχρεων προσώπων, η οποία αποτελείται πλέον από δύο αντιπροέδρους της Βουλής, δύο ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς και ενός υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

-Θεσπίζεται η υποβολή δήλωσης οικονομικών συμφερόντων, προβλέπεται η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων «Πόθεν Έσχες» μέσω ίντερνετ ενώ και καθιερώνεται και η χρήση μεθόδων ανάλυσης επικινδυνότητας στους ελέγχους.

-Καθορίζεται ότι μέσα στον επόμενο ενάμισι χρόνο θα πρέπει να γίνει χάραξη του αιγιαλού στο σύνολο της χώρας (σήμερα υπάρχει μόνο στο 8% της επικράτειας), αλλά αποσύρονται όλες οι διατάξεις που αφορούσαν τρόπου αξιοποίησης του αιγιαλού.

-Εντάσσονται στο Ε��ΕΑ οι τομείς του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α. και το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Ιδρυμάτων Εμπορικού Ναυτικού (T.E.A.Π.Ι.Ε.Ν.)

-Αλλάζει πλήρως το σύστημα δημοσίων συμβάσεων, σύμφωνα με τα ισχύοντα στην Ευρώπη, με απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών.

-Μειώνονται τα διοικητικά βάρη σε τουλάχιστον 10 τομείς της οικονομίας.

Ενδεχομένως να υπάρξουν και άλλες ρυθμίσεις οι οποίες θα κατατεθούν από τα αρμόδια υπουργεία με την μορφή τροπολογίας.