Τη στάθμευση στόλου Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (γνωστών ως drones) στην Κρήτη, έχουν ζητήσει οι ΗΠΑ από την Αθήνα, σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής.

Η κίνηση αυτή, για την οποία σύμφωνα με την εφημερίδα ασκούνται πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση, εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής για την αντιμετώπιση της ισλαμικής τρομοκρατίας και των ασύμμετρων απειλών, λόγω της αστάθειας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Το αίτημα των ΗΠΑ φέρεται να αφορούσε αρχικά στην εγκατάσταση των drones στην αεροπορική βάση της Καλαμάτας, αλλά η ελληνική κυβέρνηση δεν συμφώνησε στην εγκατάστασή τους στην ηπειρωτική Ελλάδα, καθώς θεώρησε ότι θα δημιουργηθεί η εντύπωση ότι επεκτείνεται η παρουσία των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

Το ενδιαφέρον στράφηκε στη συνέχεια στην Κρήτη και στην αξιοποίηση της αεροπορικής βάσης στο Καστέλλι, όπου εδρεύει η 133η Σμηναρχία Μάχης.

Πηγές της εφημερίδας αναφέρουν ότι για το ζήτημα υπάρχει συχνή αλληλογραφία μεταξύ του υπουργείου Εξωτερικών, του υπουργείου Άμυνας και του Μεγάρου Μαξίμου, ενώ εξετάζονται όλες οι παράμετροι των συνεπειών από μία τέτοια συμφωνία.