Νέο μέτωπο ετοιμάζεται να ανοίξει στο Δημόσιο, καθώς η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει σε νέα αύξηση του ωραρίου των δημοσίων υπαλλήλων για πέντε ώρες ακόμη την εβδομάδα, προβάλλοντας τη ανάγκη προσαρμογής στις νέες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η κρίση. Επικαλείται μάλιστα την Πορτογαλία, όπου το ανώτατο δικαστήριο έκρινε την Ανοιξη συνταγματική την πεντάωρη αύξηση του ωραρίου.

Παράλληλα, η κυβέρνηση σχεδιάζει επέκταση της απογευματινής λειτουργίας δημοσίων υπηρεσιών, προκειμένου να διευκολύνονται οι εργαζόμενοι. Κυβερνητικές πηγές έλεγαν στο STAR ότι η 5ωρη αύξηση των ωρών εργασίας και η εργασία το απόγευμα, εντάσσονται στο πλαίσιο της αναδιάρθωσης και των ποιοτικών αλλαγών, όπως λένε, στη δημόσια διοίκηση, που ετοιμάζονται μέχρι τα τέλη του χρόνου.

Κατηγορηματικά αντίθετη είναι η ΑΔΕΔΥ, η οποία έχει πληροφορηθεί ανεπισήμως τους νέους σχεδιασμούς της κυβέρνησης κι έχει ήδη ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας. Συνδικαλιστικές πηγές υπενθυμίζουν πως το ωράριο στις δημόσιες υπηρεσίες είχε αυξηθεί πριν ακριβώς τρία χρόνια (26 Ιουνίου 2011), κατ’ επιταγή του μνημονίου, από 37μιση σε 40 ώρες.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του STAR, το θέμα της αύξησης των ωρών εργασίας στο Δημόσιο βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των τροϊκανών, καθώς θεωρούν πως –εκτός των άλλων- θα υπάρξει και σημαντική εξοικονόμηση με απορρόφηση υπερωριών. Μάλιστα το έθεσαν μετ’ επιτάσεως στις δυο τελευταίες επισκέψεις τους στην Αθήνα, επικαλούμενοι ελληνικές δεσμεύσεις από το 2012.

Σε όλη την Ευρώπη άλλωστε, υπάρχει τάση αύξησης, αλλά κι ελαστικότητας, του ωραρίου. Μάλιστα η Κομισιόν έχει εισηγηθεί για ενιαίο ωράριο πανευρωπαϊκά, όμως θέτει βέτο ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Σήμερα υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις, με τους Κεντροευρωπαίους, πλην Γερμανών, να εργάζονται περισσότερο και τους Γάλλους, τους Ολλανδούς και τους Σκανδιναβούς λιγότερο. Αντιθέτως οι Αγγλοσάξονες έχουν το πλέον ελαστικό ωράριο που διαμορφώνεται ύστερα από πρόταση των εργαζομένων, με τη σύμφωνη γνώμη των εργοδοτών.

Χαρακτηριστικά:

-Σε Τσεχία και Σλοβακία στο Δημόσιο εργάζονται 46 ώρες εβδομαδιαίως. Στην Αυστρία, την Ισπανία και στην Πορτογαλία 45, ενώ στο Λουξεμβούργο από 42-44.

-Σε Μεγάλη Βρετανία και τη Μάλτα 42 ώρες, αλλά �� εργαζόμενος μπορεί να ζητήσει να δουλέψει περισσότερο, χωρίς περιορισμό. Ενώ στην Ιρλανδία το ωράριο κυμαίνεται ανά Υπηρεσία από 40-48 ώρες.

-Στη Γερμανία και την Ιταλία εργάζονται 40 ώρες, αλλά και Σάββατο, στο Βέλγιο και την Κύπρο 38, ενώ στη Βουλγαρία 41.

-Τα μικρότερα ωράρια έχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι σε Ολλανδία, Σουηδία και Δανία (36-37 ώρες) και ακόμη λιγότερο στη Γαλλία (35 ώρες την εβδομάδα).

Κυβερνητικές πηγές έλεγαν στο STAR, ότι ανεξάρτητα από το τι εισηγείται η τρόικα, υπάρχει ουσιαστική ανάγκη να αυξηθεί το ωράριο στο Δημόσιο. Κυρίως για να υπάρξει επέκταση των Υπηρεσιών που μένουν ανοιχτές και το απόγευμα, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι πολίτες, μετά την επιτυχή εφαρμογή του απογευματινού ωραρίου –για παράδειγμα- στα ΚΕΠ. Σε πρώτη φάση, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να εφαρμόσει το νέο ωράριο στο λεγόμενο στενό δημόσιο τομέα κι ακολούθως στην Αυτοδιοίκηση και στις πρώην ΔΕΚΟ.

Πάντως πηγές της Χαριλάου Τρικούπη εξέφραζαν στο STAR την αντίθεση του ΠΑΣΟΚ σε αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και διαβεβαιώνουν πως η αύξηση του ωραρίου στο Δημόσιο, «δεν θα περάσει»…

Γιάννης Ευσταθίου