Την παρέμβαση της γαλλικής κυβέρνησης ώστε να επιτραπεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η επιδότηση επιτοκίου για ήδη ληφθέντα δάνεια από τα διαρθρωτικά ταμεία, ζήτησε ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας από τον υπουργό Οικονομικών και Δημοσίων Λογαριασμών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν με τον οποίο συναντήθηκε σήμερα το απόγευμα.

Ο Γάλλος αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι η Γαλλία θα συμμετάσχει στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο με 30 εκατ. ευρώ, κυρίως για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων με ίδια κεφάλαια.

Ο κ. Δένδιας δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι άμεσα θα ξεκινήσει η συζήτηση των τεχνικών όρων για τη συμμετοχή της Γαλλίας στο Επενδυτικό Ταμείο για να υπάρξει το μέγιστο αποτέλεσμα στον συντομότερο χρόνο για την ελληνική επιχειρηματικότητα.

Απαραίτητη είναι η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρηματιών στην ΕΕ, σημείωσε ο Γάλλος αξιωματούχος και συμπλήρωσε ότι πέρα από τις εθνικές πολιτικές πρέπει να ��ναμορφωθεί η σχετική πολιτική, συνολικά, από την ΕΕ, ενώ σημείωσε ότι άκουσε με προσοχή την πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης και σχολίασε ότι πρέπει να υπάρξουν κάποια μέτρα έως ότου ληφθούν αποφάσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη μείωση των επιτοκίων στα δάνεια των μικρομεσαίων.

«Πρέπει να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις και την αναπροσαρμογή της ΕΕ», είπε ο ίδιος και σχετικά με την πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης για το Επενδυτικό Ταμείο εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή θα λάβει ευρεία υποστήριξη από τους Ευρωπαίους εταίρους και φορείς, αλλά και από εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε προηγουμένως και με τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ Γκίκα Χαρδούβελη. Μετά τη συνάντηση, ο Γάλλος υπουργός ανάφερε σε δηλώσεις του ότι είναι καθοριστικής σημασίας για την Ελλάδα και την Ευρώπη το β' εξάμηνο του 2014. Αναγνώρισε επίσης τις προσπάθειες του ελληνικού λαού «που έχουν φέρει αποτελέσματα» όπως επισήμανε ενώ πρόσθεσε ότι παρ' ότι η κατάσταση παραμένει δύσκολη και επώδυνη για τον λαό, η οικονομία έχει σταθεροποιηθεί και υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης.

«Οι δημοσιονομικές αποφάσεις πρέπει να συνάδουν και με την ανάπτυξη και τις επενδύσεις και τις αποφάσεις της ΕΚΤ για την ενίσχυση των ΜμΕ, που πρέπει να στηριχθούν γιατί δημιουργούν απασχόληση που τόσο χρειαζόμαστε» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός, ενώ εξέφρασε την άποψη, πως «η ιταλική προεδρεία είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να τεθούν αυτές οι νέες βάσεις και οι προσανατολισμοί» τόνισε.

Από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η Ελλάδα επιμένει στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες «ο κόσμος πρέπει να τις αποδεχθεί ως δικές του», ώστε να δει και το εισόδημά του να αυξάνεται.

Και ο Έλληνας υπουργός εκτίμησε πως είμαστε μπροστά σε μια «περίοδο ισχυρής ανάπτυξης». «Μας ενδιαφέρει ένα δυνατό ευρώ που μελλοντικά μπορεί να αντικαταστήσει το δολάριο» είπε, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη για επενδύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο και εύρεση νέων χρηματοοικονομικών πόρων.

Τέλος, ο κ. Χα��δούβελης εξέφρασε τη θλίψη της ελληνικής κυβέρνησης και τη δική του για τις οικογένειες που έχασαν τους δικούς τους στο αεροπορικό δυστύχημα με το αλγερινό αεροσκάφος.