«Έχουν περάσει τρεις μήνες από την εφαρμογή της διεύρυνσης της διάρκειας ζωής του γάλακτος αλλά οι τιμές στο ράφι παραμένουν ίδιες απογοητεύοντας για μια ακόμη φορά όσους πίστεψαν στις εξαγγελίες της προηγούμενης πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης».

Αυτό δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και εισηγητής ΚΤΕ ανάπτυξης Θάνος Μωραΐτης όσον αφορά την τιμή του γάλακτος, υπογραμμίζοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ είχε κατ’ επανάληψη τονίσει πως αν επιθυμούμε το συμφέρον του καταναλωτή και όχι συγκεκριμένων επιχειρήσεων, τότε δεν πρέπει να αναζητούμε τη μείωση του κόστους στη διάρκεια ζωής του».

Για να ενισχύσει το επιχείρημά του, ο κ. Μωραΐτης παραθέτει το παράδειγμα της Πολωνίας, η οποία φέρεται να έχει τη χαμηλότερη τιμή λιανικής αν και «οι μέρες κυκλοφορ��α είναι 7 για τη χειμερινή περίοδο και μόλις 5(!) για τη θερινή».

«Επιπλέον το υποτιθέμενο όφελος από τη μείωση του κόστους επιστροφών είναι αβάσιμο καθώς το γάλα μεγαλύτερης διάρκειας ζωής που δεν απαιτεί επιστροφές, τελικά πωλείται ακριβότερα από το φρέσκο. Όπως το ΠΑΣΟΚ είχε επισημάνει, κανένα αποτέλεσμα δεν προέκυψε και από το "γάλα ημέρας" καθώς καμία γαλακτοβιομηχανία δεν το έχει ακολουθήσει» προσέθεσε ο κ. Μωραΐτης.

Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ οι λύσεις για τη μείωση της τιμής του γάλακτος μπορούν να αναζητηθούν στη:

• μείωση του αυξημένου κόστους μεταφοράς, ειδικά στην Ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα

• μείωση του ΦΠΑ τροφίμων, που είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη

• αύξηση του εθνικού ζωικού κεφαλαίου, μέσω της στήριξη μονάδων εντατικοποιημένης παραγωγής

• επένδυση στη βιοτεχνολογία προκειμένου να επιτευχθεί εκτροφή ζωών με υψηλό γενετικό δυναμικό και απόδοση

• αντιμετώπιση του υψηλού κόστος δανεισμού των ζωοτρόφων και των βιομηχανικών μονάδων

• δημιουργία πλαισίου για τη μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους που επιβάλλεται στις βιομηχανίες από το μεγάλο λιανεμπόριο, λόγω της καθυστέρησης πληρωμών που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνά τους 3 μήνες και μετακυλίεται από τις βιομηχανίες στους γαλακτοπαραγωγούς

• ενθάρρυνση συνεργιών όπως του συνδέσμου γαλακτοπαραγωγών Λάρισας «ΘΕΣ-ΓΑΛΑ-ΠΙΕΣ» με τους αυτόμα��ους πωλητές γάλακτος, που κατάφεραν να αυξήσουν την παραγωγικότητα του ζωικού κεφαλαίου και να μειώσουν το κόστος παραγωγής και διανομής.