Με τις ψήφους της… πρώην τρικομματικής κυβέρνησης (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ) υπερψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με το οποίο ρυθμίζεται πλήθος θεμάτων όπως η διαχείριση των φάρων, ζητήματα στρατολογίας και η εθελουσία έξοδος των εργαζομένων στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, παρότι διά του εισηγητή του Β. Χατζηλάμπρου είχε δηλώσει πως θα καταψηφίσει το σύνολο των άρθρων, κατέληξε να ψηφίσει αρκετά από αυτά.

Μαζί με το νομοσχέδιο, υπερψηφίστηκαν και σειρά από τροπολογίες, υπουργικές και βουλευτικές. Πεδίο αντιπαράθεσης για τα κόμματα αποτέλεσε ωστόσο τροπολογία του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, η οποία καταργεί τον υφιστάμενο διαχωρισμό ανάμεσα στις εργοληπτικές και μελετητικές εταιρείες, που αφορούσε τα δημόσια έργα, τα οποία είναι σε θέση να αναλάβουν.

Παρουσιάζοντας την τροπολογία, ο υπουργός Υποδομών, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, διευκρίνισε πως καταργούνται πλήρως τα ανώτατα και τα κατώτατα όρια και για τις μελέτες και για τα δημόσια έργα καθώς «η χώρα μας έχει δεχθεί εδώ και έξι μήνες περίπου προειδοποίηση για συμμόρφωση με τις αρχές του Ευρωπαϊκού Δικαίου».

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντιτάχθηκαν στην τροπολογία, όπως επίσης και στην επιλογή του υπουργού, να φέρει τη σχετική ρύθμιση στο θερινό Τμήμα.

Πέραν των βουλευτικών τροπολογιών και της τροπολογίας του υπουργείου Υποδομών, κατατέθηκαν και υπερψηφίστη��αν άλλες επτά υπουργικές τροπολογίες, μεταξύ των οποίων η αποπληρωμή οφειλών του Δημοσίου προς τη ΔΕΗ, η επιχορήγηση από το Δημόσιο των θυγατρικών των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων και ο επανακαθορισμός των όρων και προϋποθέσεων για τη χορήγηση καταστάσεων επιβίβασης στα στελέχη και το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.