Ερωτήματα προκαλεί η στάση 133 δημοτικών επιχειρήσεων που αρνούνται να απογραφούν, παρά τα συνεχή τελεσίγραφα του υπουργείου Εσωτερικών, με αποτέλεσμα να υπάρχει χάος για τους δημόσιους φορείς. Η πρώτη προθεσμία είχε λήξει την 1η Δεκεμβρίου πέρυσι κι έκτοτε έχουν δοθεί έξι αναβολές, ενώ έχουν σταλεί 9 εγκύκλιοι που έχουν αγνοηθεί από τους δημοτικούς φορείς.

Μετά από σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών, ο Αργύρης Ντινόπουλος έστειλε σήμερα sms σε 74 δημάρχους και 10 περιφερειάρχες που εποπτεύουν τις 133 επιχειρήσεις που δεν έχουν ως τώρα απογραφεί.

Στη σύσκεψη εξετάστηκαν απίστευτες καταγγελίες για ορισμένους φορείς. Όπως έλεγε και ο κύριος Ντινόπουλος, κάποιοι «έχουν μόνο 1-2 εργαζόμενους ή μόνο διοικητικά συμβούλια».

Πάντως από την προηγούμενη άφιξη των τροϊκανών τον περασμένο Μάρτιο, απεγράφησαν 117 επιχειρήσεις που αρχικά είχαν αρνηθεί να το πράξουν. Ο Λεωνίδας Γρηγοράκος, που ήταν τότε αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, είχε κατονομάσει την αναπτυξιακή δημοτική επιχείρηση στην Πάτρα που είχε 9μελή διοίκηση και μόλις 5 εργαζόμενους, επισημαίνοντας τότε στο STAR: «Υπάρχουν πολλές τέτοιες περιπτώσεις. Οι εταιρείες αυτές είναι ανύπαρκτες και αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο».

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, στην ίδια σύσκεψη σχολιάστηκε και η αποκάλυψη του STAR ότι δημοτική επιχείρηση σε πρωτεύουσα νομού της Δυτικής Μακεδονίας χρέωσε 3000 ευρώ το Δημόσιο για αγορά κόκκινων μεταξωτών εσωρούχων! Εξετάστηκε πάντως ακόμη και το ενδεχόμενο προσφυγής στη Δικαιοσύνη για τη μη απογραφή των επιχειρήσεων, ενώ η κυβέρνηση με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή, κάνει πιο ελαστικό το πλαίσιο που ένας αυτοδιοικητικός παράγοντας θα μπορεί να εκπίπτει του αξιώματός του.

Τελικά αποφασίστηκε προς το παρόν να επιλεγούν χαμηλοί τόνοι. Ετσι ο υφυπουργός Γιώργος Ντόλιος θα μιλήσει με όλους τους δήμαρχους και περιφερειάρχες. Ξεκίνησε ήδη με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη, ο οποίος δεσμεύτηκε πως όλοι οι φορείς που εποπτεύει ο ίδιος θα απογραφούν.

Έμπειρος αυτοδιοικητικός συνδικαλιστικός παράγοντας μιλώντας στο STAR, υποστήριζε ότι μερικές από τις αναπτυξιακές δημοτικές εταιρίες είναι μαϊμού κι αποτελούν μαγαζιά της διαφθοράς και της διαπλοκής εκλεκτών κάποιων δημάρχων και μπορεί να ελέγχονται ακόμη και για μεταφορά μαύρου χρήματος.

Επισήμως η ΚΕΔΕ τάσσεται υπέρ της απογραφής, αν κι επισημαίνει ότι οι εργαζόμενοι και οι διοικήσεις δεν επιβαρύνουν ούτε ένα ευρώ το Δημόσιο, αφού επιδοτούνται από τα ΕΣΠΑ. Σύμφωνα πάντως με δημάρχους, κάποιες από τις 133 επιχειρήσεις που δεν έχουν απογραφεί, είτε δεν λειτουργούν πλέον, είτε τελούν υπό εκκαθάριση, ύστερα από ελέγχους ορκωτών λογιστών.

Όμως εργαζόμενοι σε δημοτικές επιχειρήσεις θεωρούν παράνομη την απογραφή, καθώς, όπως επισημαίνουν, δεν χρηματοδοτούνται από το κράτος, ενώ ορισμένες λειτουργούν σε συνεργασία με ιδιώτες. Μάλιστα επικαλούνται 20 προηγούμενες δικαστικές αποφάσεις.

Κυβερνητικές πηγές πάντως έλεγαν με νόημα, ότι πολλά προγράμματα ΕΣΠΑ λήγουν τον προσεχή Σεπτέμβριο.