Ανακοινώσεις με αφορμή τα 40 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας εξέδωσαν τα πολιτικά κόμματα.

«Εργαζόμαστε για μια νέα Ελλάδα απαλλαγμένη από τις αδυναμίες του παρελθόντος, που δίνει προοπτική σε όλους τους Έλληνες. […] Μετά από πέντε χρόνια βαρύτατων θυσιών φτάνουμε τώρα στην έξοδο από την κρίση και μπαίνουμε στο δρόμο της ανάταξης, της ανάπτυξης και της ελπίδας» αναφέρει η ΝΔ στο μήνυμά της.

«Συστράτευση, ενότητα και εθνική στρατηγική, μακριά από δημαγωγίες, συνωμοσιολογία και λαϊκισμούς είναι τα υλικά με τα οποία καλούμαστε να οικοδομήσουμε την εθνική μας προοπτική. Παρά τα προβλήματα και τις αντιφάσεις της, η περίοδος της μεταπολίτευσης υπήρξε η καλύτερη περίοδος του τόπου» αναφέρει το ΠΑΣΟΚ.

«Σαράντα χρόνια από την αποκατάσταση της δημοκρατίας, με πρόσχημα τη μείωση του δημόσιου χρέους, επιβάλλονται αντιλαϊκές πολιτικές που περιθωριοποιούν πλατιά στρώματα της κοινωνίας και καταργούν αυτονόητα δικαιώματα και κατακτήσεις των πολιτών. Σήμερα, είναι η στιγμή, για να δυναμώσουμε τις φωνές μας, να ανατρέψουμε τη μνημονιακή πολιτική, να επαναφέρουμε στο προσκήνιο τη δημοκρατία, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με τους λαούς σε όλη την Ευρώπη για μία κοινωνία δίκαιη, ειρηνική, δημοκρατική και σοσιαλιστική» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Συμπληρώνονται σήμερα 40 χρόνια από την πτώση της δικτατορίας και την αρχή της Μεταπολίτευσης με την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας, που οραματίσθηκε μία εθνικά κυρίαρχη Ελλάδα στην Ευρώπη των λαών, εθνών και της αλληλεγγύης. Σήμερα 40 χρόνια μετά, όλες αυτές οι αξίες αλλοτριώνονται από μία αλληλοσπαρασώμενη συγκυβέρνηση, που έχει παραδώσει εθνική κυριαρχία, εκτελεί εντολές της τρόικας απαξιώνει την Δικα��οσύνη και ξεχνά τη σημασία της διαχείρισης των δημοκρατικών διαδικασιών, μέσα στην ίδια τη Βουλή» είναι το μήνυμα των ΑΝΕΛ για την 40η επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

«Και αυτήν την 24η Ιουλίου το Κρά��ος μας θα εορτάσει τα 40 χρόνια της μεταπολιτεύσεως, η οποία υποτίθεται ότι εγκατέστησε στην χώρα ένα Κράτος δικαίου, ισονομίας, δημοκρατίας. Η Χρυσή Αυγή δεν έχει να εορτάσει ΤΙΠΟΤΕ στις 24 Ιουλίου, πόσο μάλλον, όπου οι ημέρες εκείνες του 1974 είναι άμεσα συνδεδεμένες με την εθνική τραγωδία και την προδοσία της Κύπρου μας, με την βάρβαρη εισβολή του Αττίλα στην Ελληνική Μεγαλόνησο» τονίζει σε άρθρο του στην εφημερίδα της Χρυσής Αυγής ο προφυλακισμένος γ.γ. του κόμματος Νίκος Μιχαλολιάκος.

«Σαράντα χρόνια από την πτώση της χούντας και την αποκατάσταση της δημοκρατίας, οι δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου οφείλουν να κρατήσουν ζωντανές τις μνήμες των αγώνων και των θυσιών. Για τη νέα γενιά που αντιμετωπίζει σήμερα το φάσμα της ανεργίας και της περιθωριοποίησης, η μόνη εγγύηση για ένα καλύτερο αύριο είναι η διεύρυνση της δημοκρατίας και οι παρακαταθήκες της κοινωνικής αλληλεγγύης», σημειώνει η ΔΗΜΑΡ.

«Τα 40 χρόνια, που πέρασαν από την αλλαγή του Ιουλίου 1974, ως αποτέλεσμα του συμβιβασμού που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στη χούντα και τις αστικές πολιτικές δυνάμεις, με την άμεση ανάμιξη των αμερικανονατοϊκών, καθώς και η εμπειρία όλων αυτών των δεκαετιών, δεν πρέπει να αφήνουν αμφιβολία στους εργαζόμενους ότι η δημοκρατία που εγκαθιδρύθηκε μετά την κατάρρευση της στρατιωτικής δικτατορίας είναι ταξική, είναι η άλλη μορφή της δικτατορίας των μονοπωλίων» σημειώνει το ΚΚΕ.