Με τη συνδρομή των πολιτών προσπαθεί το Υπουργείο Ανάπτυξης να καταγράψει όλους τους φόρους υπέρ τρίτων. Η κατάργηση τους είναι απαίτηση της τρόικας, ενώ η έρευνα έχει δείξει μέχρι στιγμής φόρους που ξεπερνούν τα όρια της φαντασίας, όπως σας είχαμε πει από το star.gr.

Στα ασφαλιστήρια του αυτοκίνητου που πληρώνουν οι πολίτες το 1% πήγαινε για το ταμείο εθνικής οδοποιίας. Ο φόρος καταργήθηκε πριν από ένα μήνα. Όμως το ταμείο ωστόσο είχε καταργηθεί πολύ νωρίτερα! Στο μεσοδιάστημα πολλά εκατομμύρια έχουν μείνει στα αζήτητα.

Ο φόρος των ασφαλιστηρίων είναι ένας από τους πολλούς παράλογους φόρους που αλίευσε το υπουργείο ανάπτυξης ζητώντας τη συνδρομή των πολιτών μέσω της ιστοσελίδας του.

Ένας άλλος, είναι ο φόρος που πληρώνουμε όταν παρακολουθούμε μια συναυλία η μια παράσταση. Ένα ποσό από το εισιτήριο πάει για να ενισχυθούν οι βόρειες περιοχές της χώρας που δοκιμάστηκαν ιδιαίτερα από τον εμφύλιο. Ο φόρος θεσπίστηκε το 1950 και τα έσοδα πάνε στον Εθνικό Οργανισμό Πρόνοιας ο οποίος πλέον δεν λειτουργεί!

Αλλά και όταν αγοράζετε φωτοτυπικό χαρτί, το γνωστο Α4 ή Α3, από τα χρήματα που πληρώνετε το 4% πάει για πνευματικά δικαιώματα των συγγραφέων και των εκδοτικών οίκων που έχουν χασούρα, όταν κάποιος φωτοτυπεί παράνομα τα έργα τους. Ο φόρος θεσπίστηκε πριν 21 χρόνια. Την ίδια ώρα, οι γονείς που στέλνουν τα παιδιά τους για σπουδές στο εξωτερικό, πληρώνουν 29% χαρτόσημο για τον... ΟΓΑ προκειμένου να αναγνωριστεί ο τίτλος σπουδών.

Άλλοι φόροι υπέρ τρίτων που επιβαρύνουν τους καταναλωτές είναι: η εισφορά 2% στο τσιμέντο υπέρ του ταμείου επικουρικής ασφάλισης προσωπικού εταιρειών τσιμέντων, η εισφορά 0,016 ευρώ για κάθε κιλό αλεύρι που πάει για το ταμείο επικουρικής ασφάλισης αρτοποιών, η εισφορά 2% στην αξία του λαδιού που παράγεται υπέρ δακοκτονίας.

Και όσοι όμως αγοράζ��υν φαρμακευτικά καλλυντικά επιβαρύνονται με επιπλέον φόρο για τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων κ.ο.κ.