«Η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει από μόνη της να επωμίζεται όλο το βάρος της διαχείρισης του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης στην Ευρώπη» επισήμανε ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μετά την ξενάγηση της Ευρωπαίας Επιτρόπου Σεσίλια Μάλστρομ, αρμόδιας για θέματα Εσωτερικών Υποθέσεων, στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής Παράτυπων Μεταναστών, στην περιοχή Μόρια της Λέσβου, στην οποία παρευρέθηκε και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Βασίλης Κικίλιας.

ο κ. Βαρβι��σιώτης ανέφερε ότι «αυτό που χρειαζόμαστε και ζητάμε αυτή τη στιγμή είναι περισσότερα κονδύλια, τα όποια θα διοχετευθούν όχι μόνο για την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών, αλλά και για την κάλυψη των αναγκών φιλοξενίας και υποδοχής μεταναστών και προσφύγων».

Ο υπουργός Ναυτιλίας τόνισε ακόμα ότι «η Ελληνική Κυβέρνηση, υπό την καθοδήγηση του Αντώνη Σαμαρά, έθεσε το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης ως κυρίαρχο για τη χώρα διεθνώς».

Ο κ. Βαρβιτσιώτης μαζί με την Ευρωπαία Επίτροπο επισκέφθηκαν επίσης το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης, όπου η κ. Μάλμστρομ συνομίλησε με στελέχη του Λιμενικού για την καθημερινή διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης από τα θαλάσσια σύνορα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, λόγω της πολύ μεγάλης αύξησης του φαινομένου το τελευταίο διάστημα, ως συνέπεια και των πρόσφατων γεωπολιτικών εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή.