Μέτρα για να πέσουν οι τιμές σε γάλα και ψωμί, προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης, λόγω της διαπίστωσης ότι η νομοθεσία που είχε ψηφισθεί από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία δεν απέδωσε τα αναμενόμενα στην πράξη.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γεράσιμος Γιακουμάτος ανακοίνωσε ότι από σήμερα ξεκινούν έλεγχοι για την εφαρμογή της διάταξης που προβλέπει υποχρεωτικό ζύγισμα του ψωμιού και επιβολή κυρώσεων στους παραβάτες.

Ο κ. Γιακουμάτος έχει ξεκινήσει επίσης κύκλο επαφών με εκπροσώπους των αγελαδοτρόφων, των γαλακτοβιομηχανιών και των σούπερ μάρκετ, με στόχο τη διασφάλιση μιας «συμφωνίας κυρίων» για τη μείωση των τιμών στο γάλα.

Για το ψωμί η διάταξη του νόμου 4254/2014 προβλέπει πλέον υποχρεωτικό ζύγισμα του ψωμιού παρουσία του πελάτη, καθώς και υποχρεωτική αναγραφή της τιμής ανά κιλό και στα αρτοπαρασκευάσματα.

Σε πρόσφατη επικοινωνία πάντως του υπουργείου με την Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος ζητήθηκε η συνεργασία του κλάδου στην εφαρμογή χωρίς παρεκκλίσεις της νέας νομικής ρύθμισης.

Το υπουργείο έχει ζητήσει και από τους ίδιους τους καταναλωτές να ζητούν να ζυγίζεται το ψωμί, ώστε να αξιοποιούν το δικαίωμά τους να πληρώνουν το ακριβές αντίτιμο για την ποσότητα που αγοράζουν και σε περίπτωση που διαπιστώνουν άρνηση εκ μέρους του πωλητή, να απε��θύνονται στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή (τηλ. 1520) προκειμένου να υποβάλουν καταγγελία.