Προσφυγή στο Εφετείο κατέθεσαν σήμερα τόσο το ελληνικό Δημόσιο, όσο και η ΑΔΕΔΥ, κατά της πρωτόδικης δικαστικής απόφασης που έκρινε παράνομη, αλλά όχι καταχρηστική, την απεργία της Ομοσπονδίας των δημοσίων υπαλλήλων κατά της διαδικασίας αξιολόγησής τους. Οξύτατη κόντρα όμως με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, προκαλεί η απόφαση των συνδικαλιστών στην Αυτοδιοίκηση να παρεμποδίσουν τον έλεγχο της διαδικασίας μονιμοποίησης των συμβασιούχων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, την επομένη της συνάντησής του με την ΠΟΕ-ΟΤΑ, κατήγγειλε την Ομοσπονδία των εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση ότι τουλάχιστον σε δυο δήμους, τον Πειραιά και το Χαλάνδρι, παρεμπόδισε τους ελεγκτές δημόσιας διοίκησης να ελέγξουν τις μονιμοποιήσεις συμβασιούχων και τα πιστοποιητικά που είχαν καταθέσει.

Ο δήμαρχος Χαλανδρίου Γιώργος Κουράσης επιβεβαίωσε στο STAR το περιστατικό, αλλά θέλησε να αμβλύνει τις διαστάσεις του λέγοντας: «Θα γίνει ο έλεγχος των φακέλλων, μετά την αποσαφήνιση κάποιων λεπτομερειών που ζήτησαν οι εργαζόμενοι»


Η ΠΟΕ-ΟΤΑ αντιτείνει ότι δεν παρεμποδίζει τον έλεγχο για πλαστά πιστοποιητικά, παρά μόνο αυτόν για τη μετατροπή συμβάσεων σε αορίστου χρόνου επειδή –όπως υποστηρίζουν- τις έχει εγκρίνει ήδη προ δεκαετίας το ΑΣΕΠ. Ο πρόεδρός της Θέμης Μπαλασόπουλος έκανε λόγο για «επικοινωνιακή καταιγίδα του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης που συκοφαντεί και α��αξιώνει το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων».

Σύμφωνα με πληροφορίες του STAR, σήμερα επρόκειτο να γίνει έλεγχος συμβάσεων στο δημαρχείο Νίκαιας, αλλά οι ελεγκτές ανέβαλαν την επίσκεψη, μόλις πληροφορήθηκαν ότι επρόκειτο να τους υποδεχθούν με …«θερμό τρόπο», εκατοντάδες εργαζόμενοι.

Η εφαρμογή του νόμου για την αξιολόγηση με την υποχρεωτική ποσόστωση 25% άριστοι, 15% χαμηλής παραγωγικότητας θα κριθεί στο Εφετείο, όπου προσέφυγαν τόσο το ελληνικό Δημόσιο, όσο και η ΑΔΕΔΥ, κατά της πρωτόδικης απόφασης που έκρινε την απεργιακή κινητοποίηση της Ομοσπονδίας των δημοσίων υπαλλήλων, παράνομη, αλλά όχι καταχρηστική. Η ΑΔΕΔΥ ξεκίνησε κύκλο ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών, βλέποντας τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, ενώ αύριο θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με το γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και τον πρόεδρο των ΑΝΕΛΛ Πάνο Καμμένο.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ δημοσιοποίησε έγγραφο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που συνιστά να προτιμώνται για το 15% των εργαζομένων μειωμένης απόδοσης, όσοι πρόκειται να αποχωρήσουν από το Δημόσιο ή να συνταξιοδοτηθούν το προσεχές διάστημα. Το έγγραφο υπογράφει η προϊσταμένη του υπουργείου Ζαμπέτα Λογοθέτη και κατά τους αυτοδιοικητικούς συνδικαλιστές δείχνει ότι το υπουργείο «δεν ενδιαφέρεται στην ουσία για την αξιολόγηση στο Δημόσιο, αλλά για να ξεφορτωθεί άρον-άρον το 15% των εργαζομένων». Τον ισχυρισμό αυτό πάντως απορρίπτουν κατηγορηματικά πηγές του υπουργείου, καθώς επισημαίνουν πως ο κύριος Μητσοτάκης σε κάθε ευκαιρία δεσμεύεται πως οι υπάλληλοι χαμηλής απόδοσης ούτε θα απολυθούν, ούτε θα έχουν μισθολογικές ή άλλες επιπτώσεις.

Το Διοικητικό Επιμελητήριο παρουσίασε σήμερα τη δική του πρόταση για την αξιολόγηση, η οποία στηρίζεται στο γαλλικό μοντέλλο που προβλέπει τη συναινετική στοχοθεσία.

«Χρειάζεται να τίθενται στόχοι με συναινετικό τρόπο, ώστε ο εργαζόμενος να είναι ικανοποιημένος και να αποδίδει στο έπακρον», τόνισε ο πρόεδρος του ΔΕΕ, Κώστας Παπαδημητρίου, ενώ η γενική γραμματέας Ζωή Πεντότη, πρόσθεσε: «Σήμερα δεν έχει τεθεί συγκεκριμένος στόχος για κάθε υπάλληλο»

Στο θέμα παρενέβη και το ΠΑΣΟΚ. Αντιπροσωπεία του επισκέφτηκε το απόγευμα τον υπ��υργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη για να ζητήσει να μην ισχύσει η ποσόστωση 15% για εργαζόμενους χαμηλής απόδοσης, την οποία θεωρεί τυφλή και άδικη.

Ο υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος που είχε σήμερα την πρώτη συνάντησή του με τους απερχόμενους περιφερειάρχες, αλλά και με τη Ρένα Δούρου, απέστειλε εγκύκλιο σε όλους τους οργανισμούς Αυτοδιοίκησης, ζητώντας να ολοκληρωθεί η εθελοντική κινητικότητα 2000 εργαζομένων ως τις 29 Αυγούστου, όπως δεσμεύτηκε ο ίδιος την περασμένη στην τρόϊκα. Ο κύριος Ντινόπουλος διαμηνύει κατηγορηματικά προς κάθε κατεύθυνση ότι όσοι μετάσχουν στο σχετικό πρόγραμμα, δεν κινδυνεύουν με απόλυση.

Γιάννης Ευσταθίου