9 όρους θέτει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στον Φώτη Κουβέλη, ανάμεσα σε άλλες επιφυλάξεις που εκφράζει, σχετικά με το «προσκλητήριο» που απηύθυνε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ για τη διαμόρφωση ενός «νέου δημοκρατικού αριστερού κυβερνητικού συνασπισμού».

Από την Κουμουνδούρου διευκρινίζουν ότι δεν τους αφορά ο διάλογος που αναπτύσσεται για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρεται σε διακηρυγμένο στόχο του κόμματός του, για τη συγκρότηση «ενός πλατιού δημοκρατικού, προοδευτικού, ριζοσπαστικού κινήματος ανατροπής, που όχι μόνο θα κερδίσει τι�� επερχόμενες εθνικές εκλογές, αλλά θα αποτελέσει τη νέα μεγάλη κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία..»

Με αιχμηρό τρόπο ο κ. Τσίπρας αναφέρει επίσης ότι «οι πολιτικές δυνάμεις της Κεντροαριστεράς κατά καιρούς στήριξαν μνημονιακές πολιτικές».

«Κύριε Πρόεδρε,Αγαπητέ Φώτη,

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι πολιτικές επιλογές που ακολούθησαν οι ελληνικές κυβερνήσεις με πρόσχημα την αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους έχουν μεταλλάξει θεμελιακά την ελληνική κοινωνία αλλά και το κράτος. Οι δέσμες μέτρων του μνημονιακού προγράμματος στηρίχτηκαν σε τρεις πυλώνες, την πλήρη απορύθμιση της αγοράς εργασίας και την μείωση του μισθολογικού κόστους, την περικοπή δημοσίων δαπανών για παιδεία, υγεία, ασφάλιση και δημόσιες επενδύσεις και τέλος ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων» αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην αρχή της απαντητικής του επιστολής, ενώ προσθέτει σχετικά με τις 9 προϋποθέσεις:


«Η βάση του διαλόγου και της πολιτικής συνεννόησης είναι ένα πρόγραμμα αριστερής διεξόδου από την κρίση που οφείλει να περιλαμβάνει

-Την πλήρη απεμπλοκή από το καθεστώς των μνημονίων και της λιτότητας, το καθεστώς των 400 νόμων και των χιλιάδων υπουργικών αποφάσεων που διαλύουν την κοινωνία και επιβάλλουν ένα νέο μοντέλο κεφαλαιακής συσσώρευσης πάνω στα συντρίμμια της εργασίας.

-Την αναδιαπραγμάτευση του δημόσιου χρέους με στόχο την διαγραφή του μεγάλύτερου μέρους του και ρήτρα ανάπτυξης για την αποπληρωμή του υπολοίπου.

ην εγκαθίδρυση ενός θεσμικού πλαισίου που θα κατοχυρώνει τα εργασιακά δικαιώματα και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις καθώς και την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 Ευρώ.

-Την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους με την στήριξη παιδείας και υγείας και την αποτροπή της κατάρρευσης του ασφαλιστικού συστήματος.

-Τον δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο του τραπεζικού συστήματος για την αποκατάσταση της ρευστότητας στην οικονομία και για την ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους με κοινωνικά κριτήρια.

-Την αναδιανομή του εισοδήματος με την καθιέρωση ενός ριζοσπαστικού φορολογικού συστήματος ανακατανομής των βαρών και με την ταυτόχρονη καταπολέμηση της εκτεταμένης φοροδιαφυγής και φοροκλοπής του κεφαλαίου.

-Την ενίσχυση της δημοκρατίας και την ριζική μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης με στόχο την αποτελεσματική και διαφανή λειτουργία του κράτους, την καταπολέμηση της διαφθοράς σε κάθε επίπεδο, την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, την πάταξη του πελατειακού κράτους και των κομματικών μηχανισμών.

ην καθιέρωση της απλής αναλογικής ως πάγιο εκλογικό σύστημα για την δίκαιη εκπροσώπηση όλων των πολιτικών δυνάμεων σε κάθε αντιπροσωπευτικό δημοκρατικό θεσμό.

-Τέλος την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας για την αντιμετώπιση της ανεργίας, με ενίσχυση του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων καθώς και την στήριξη μορφών κοινωνικής οικονομίας ώστε η ανάπτυξη να στηριχτεί στην αξιοπρεπώς αμειβόμενη εργασία και όχι στα συντρίμμια θεσμών και εγγυήσεων».