Σε εξαιρετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε χθες η κατ΄ ιδίαν συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με την Άνγκελα Μέρκελ, στα γραφεία της γερμανικής αντιπροσωπείας στο ευρωπαϊκό συμβούλιο.

Η συνάντηση κράτησε 40 λεπτά και ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία, παρουσία του Γκ. Χαρδούβελη να παρουσιάσει τα πρόσφατα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας και την πρόοδο σε επιμέρους θέματα.

Σύμφωνα με ανώτατη κυβερνητική πηγή, η οποία ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες, ο κ. Σαμαράς παρέθεσε τα 6 προαπαιτούμενα και έκανε ειδική αναφορά στο θέμα της ΔΕΗ και τις συνδικαλιστικές αντιδράσεις, τις οποίες δεν άφησε να ανατρέψουν την πρόοδο της χώρας.

Ο κ. Σαμαράς είπε στην κ. Μέρκελ ότι η χώρα σκοπεύει πριν από τις διακοπές να εκπληρώσει και τα έξι προαπαιτούμενα. Εξάλλου κατέστησε σαφές στη Γερμανίδα Καγκελάριο πως όταν η τρόικα επιστρέψει στα μέσα Σεπτεμβρίου «οι εταίροι θα αντιληφθούν ότι η Ελλάδα έχει κάνει τεράστιες προόδους».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός συζήτησε για τον ρόλο της Ελλάδας ως διαμετακομιστικού κέντρου, στον απόηχο των πρόσφατων επισκέψεων Κινέζων αξιωματούχων στη χώρα, θέμα, το οποίο ενδιαφέρει ιδιαίτερα και τη γερμανική πλευρά, ενώ η Α. Μέρκελ ήταν σε θέση να αντιληφθεί τη σημασία των επαφών καθώς και η ίδια έχει ταξιδέψει πρόσφατα στην Κίνα.

Η ανώτατη κυβερνητική πηγή ανέφερε πως η Μέρκελ φάνηκε ικανοποιημένη και στο ίδιο κλίμα με τις πρόσφατες δηλώσεις Γιούνκερ, είπε πως είναι περήφανη πως η χώρα όχι μόνο κατάφερε και έμεινε στο ευρώ αλλά μετασχηματίζεται σήμερα σε μία σύγχρονη οικονομία.

Ωστόσο, είναι σαφές από κοινοτικές πηγές ότι η όποια περαιτέρω διαπραγμάτευση και ό,τι αφορά μειώσεις φόρων ή άλλες οικονομικές επιλογές θα είναι αντικείμενο του ελέγχου της τρόικας τον Σεπτέμβριο.

Όμως, η παρουσία του κ. Χαρδούβελη στη συνάντηση σηματοδοτεί μετατόπιση από τα συνηθισμένα, καθώς δεν είθισται οι υπουργοί Οικονομικών να συνοδεύουν τους πρωθυπουργούς στις κατ΄ ιδίαν επαφές με ξένους ομολόγους.

Η παρουσία του κ. Χαρδούβελη ήταν επιβεβλημένη ώστε να παρουσιαστούν τεκμηριωμένα και αναλυτικά μία σειρά από δημοσιονομικά μεγέθη και μεταρρυθμιστικές δράσεις.

Ανάμεσα στα ανοιχτά θέματα της συνόδου κορυφής περιλαμβάνεται και ο αριθμός γυναικών στο συμβούλιο που κατ’ ελάχιστο θα πρέπει να είναι 9. Αλλιώς η Κομισιόν δεν θα εγκριθεί ως σύνολο από το κοινοβούλιο

Ο Γιούνκερ, λέει η κυβερνητική πηγή, θα πρέπει να υπολογίσει πολλές ευαισθησίες, καθώς οι Λετονοί επιθυμούν ύπατο εκπρόσωπο που να αντιλαμβάνεται τις θέσεις με τη Ρωσία. Θα πρέπει να ικανοποιήσει του Ολλανδούς που δεν θα σηκωθούν από το τραπέζι αν δεν βρεθεί θέση για τον Ντάισελμπλουμ, αλλά να εξετάσει και την πιθανότητα να δώσει στους Ιταλούς την θέση του προέδρου της Ε.Ε. και τη θέση του ύπατου εκπροσώπου σε κάποιον ανατολικό.