​Όλοι οι υπουργοί πρέπει να κάνουν καλά τη δουλειά τους προκειμένου να βελτιώνουν τη διαπραγματευτική θέση του υπουργού Οικονομικών έναντι των τροικανών, υπογράμμισε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1. Όπως έλεγαν αργότερα συνομιλητές του, εννοούσε τους υπουργούς εκείνους που δεν προωθούν την επιτυχία του προγράμματος κινητικότητας και απολύσεων, προκειμένου να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις της Αθήνας για 3000 μετακινήσεις στην Αυτοδιοίκηση και 6500-7000 απολύσεις από το Δημόσιο, ως το τέλος του χρόνου, προκειμένου να μην επιμείνει η τρόικα για επιπλέον 6000-8000 απολύσεις από το 2015.

Κανένας υπάλληλος από την Αυτοδιοίκηση δεν συμπεριλαμβάνεται στις απολύσεις που θα γίνουν στο Δημόσιο, επέμεινε λίγο αργότερα ο υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος σε συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό «Αθήνα 9.84».

Πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης δήλωναν με νόημα ότι η τρόικα είναι κατηγορηματική, ότι πρέπει να υλοποιηθεί το πρόγραμμα της εθελούσιας κινητικότητας στην Αυτοδιοίκηση, απειλώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση δεν θα ισχύσει η συμφωνία με την κυβέρνηση –ύστερα από πρόταση Μητσοτάκη- ότι ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα διαθεσιμότητας στο Δημόσιο με τους εφοριακούς που μετακινήθηκαν μετά το κλείσιμο ή τις συγχωνεύσεις εφοριών.Παράλληλα η τρόικα πιέζει ασφυκτικά να μείνουν εκτός Δημοσίου οι εργαζόμενοι όσων δημοτικών επιχειρήσεων και φορέων που είναι Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου δεν έχουν απογραφεί.

Υπενθυμίζεται ότι η σχετική αρχική προθεσμία ήταν στις 30 Νοεμβρίου του 2013 κι έκτοτε έχει πάρει 5 αναβολές… Σύμφων�� με πληροφορίες, εκκρεμεί η απογραφή περίπου 400 φορέων, καθώς οι διοικήσεις τους θεωρούν πως δεν υποχρεούνται από το νόμο να το πράξουν, καθώς είναι αυτοχρηματοδοτούμενες… Όμως βάσει του «Καλλικράτη», προβλέπεται πως όσες δημοτικές επιχειρήσεις εμφανίζουν έλλειμμα για τρεις συνεχείς χρονιές διακόπτεται αυτόματα η λειτουργία τους, αλλά αν δεν απογραφούν, δεν μπορεί να γίνει γνωστό αν η λειτουργία τους είναι ελλειμματική ή κερδοφόρα…

Ο Κυριάκος Μητσοτάκηςπροειδοποίησε σήμερα με περικοπή της χρηματοδότησης τα Νομικά Πρόσωπα του Δημοσίου που αρνούνται να προχωρήσουν σε απογραφή του προσωπικού και της μισθοδοσίας τους. Σύμφωνα με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι διοικήσεις σφυρίζουν αδιάφορα, προκειμένου -όπως είπε χαρακτηριστικά- «να μην αποκαλυφθεί το γεγονός ότι οι αποδοχές των υπαλλήλων δεν είναι συμβατές με το ενιαίο μισθολόγιο».

Όπως, είπε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όλοι οι φορείς πρέπει να ολοκληρώσουν σήμερα τη διαδικασία της απογραφής, καθώς δεν πρόκειται να υπάρξει νέα παράταση και οι αυστηρές κυρώσεις προβλέπουν: Καρατόμηση διοικήσεων, λουκέτο, περικοπές στην χρηματοδότηση αλλά και οικονομικές συνέπειες και για τους δήμους στους οποίους υπάγονται.

Εξάλλου υπολόγισε σε περίπου 2000 τον αριθμό των υπαλλήλων που θα απολυθούν από το Δημόσιο ως επίορκοι, μετά την τελεσιδικία δικαστικών αποφάσεων, ενώ επιβεβαίωσε ότι ένας μεγάλος αριθμός των 6500-7000 απολύσεων θα προέλθει από τη δεξαμενή της κινητικότητας.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης επιτέθηκε στην ΠΟΕ-ΟΤΑ υποστηρίζοντας ότι καλύπτει την παρανομία επειδή αντέδρασε στον έλεγχο δημοτικών επιχειρήσεων για τη μετατροπή συμβάσεων υπάλληλων σε αορίστου χρόνου.

Νέες «απειλές» για τους δημοσίους υπαλλήλους που απέχουν από τη διαδικασία αξιολόγησης εκτοξεύει με νέα εγκύκλιό του ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Στεφάνου, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της ΑΔΕΔΥ.

Στην εγκύκλιο του, που αποτελεί συνέχεια προηγούμενης προ ολίγων ημερών, επικαλείται την απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, δίνοντας τρεις ημέρες προθεσμία στα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης να εκδώσουν ως τα τέλη Ιουλίου τις αποφάσεις για τον επιμερισμό των ποσοστών που έληγε στα τέλη Ιουνίου, και το δεύτερο στάδιο (αυτοαξιολόγηση) που έληγε χθες.

Σε αντίθετη περίπτωση ο κύριος Στεφάνου τονίζει ότι «σε περίπτωση μη συμμόρφωσης θα πρέπει να λάβετε μέριμνα προκειμένου να κινηθούν οι προβλεπόμενες από το νόμο πειθαρχικές διαδικασίες δεδομένου ότι δεν είναι πλέον δυνατή η επίκληση άγνοιας ή πλάνης για τις υπηρεσιακές υποχρεώσεις των υπαλλήλων σχετικά με την εφαρμογή του νέου συστήματος αξιολόγησης».

Η εγκύκλιος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ΑΔΕΔΥ, η οποία με ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «έγγραφο – μνημείο αυθαιρεσίας», τονίζοντας ότι «είναι παράνομη και εκβιαστική η επίκληση θεμάτων πειθαρχικού δικαίου κατά το χρόνο μάλιστα που δεν έχει κηρυχθεί εκτελεστή η πρωτόδικη απόφαση». Καταλήγει, δε, λέγοντας πως «και η νέα κυβερνητική επιχείρηση τρομοκράτησης και εκφοβισμού θα πέσει στο κενό. Η Απεργία – Αποχή από κάθε ενέργεια που συνδέεται με την αξιολόγηση συνεχίζεται κανονικά και νόμιμα».

Του Γ.Ευσταθίου