Ο «γαλακτοπόλεμος» ανάμεσα σε πρώην υπουργούς συνεχίζεται! Μετά την χθεσινή επίθεση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής ανάπτυξης Μ.Χαρακόπουλου στον πρώην υπουργό Ανάπτυξης Κ.Χατζηδάκη, σήμερα νέες αιχμές αφήνονται για το γάλα και τις τιμές του που παραμένουν υψηλές παρά τη νομοθετική παρέμβαση.

«Ελπίζω το… πάθημα με το «φιάσκο» της επιμήκυνσης στη διάρκεια ζωής του γάλακτος -μέτρο που τελικά δεν επέφερε καμία μείωση της τιμής του- να έχει γίνει μάθημα για όλους» είπε ο κ.Χαρακόπουλος μετά τη συνάντηση με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Γ.Γιακουμάτο.

«Δυστυχώς, κατά τη θητεία μου στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ακόμη και για θέματα συναρμοδιότητάς μας, όπως η επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του γάλακτος, πληροφορούμασταν από τα ΜΜΕ τις πρωτοβουλίες του υπουργείου Ανάπτυξης», πρόσθεσε με νόημα ο κ. Χαρακόπουλος.

Στη σ��νέχεια ο Μ. Χαρακόπουλος παρέθεσε τη δέσμη μέτρων που πρότεινε στον αρμόδιο υφυπουργό Ανάπτυξης, Γεράσιμο Γιακουμάτο.

Ποια είναι αυτά;

α) Η αντιμετώπιση των στρεβλώσεων της αγοράς, ιδιαίτερα του μεγαλύτερου περιθωρίου κέρδους της λιανικής στην Ελλάδα, σε σχέση με το μέσο ευρωπαϊκό όρο, που η έκθεση του ΟΟΣΑ το υπολογίζει σε 35%.

β) Η διερεύνηση των καταγγελιών από πλευράς αγελαδοτρόφων για «μεταχρονολογημένες επιταγές» και «πιστωτικά τιμολόγια» και, εφόσον ευσταθούν, η αποφασιστική αντιμετώπισή τους.

γ) Στοχευμένες παρεμβάσεις για τη μείωση του κόστους ενέργειας και χρήματος για τους παραγωγο��ς, καθώς είναι σε μειονεκτική θέση έναντι των ευρωπαίων συναδέλφων τους.

δ) Η καθιέρωση εκπτωτικών προσφορών για το γάλα που εγγίζει την ημερομηνία λήξης του, ώστε να μειωθούν οι επιστροφές ληγμένων.

ε) Η μείωση του ΦΠΑ για το γάλα στον κατώτατο συντελεστή (από 13% που είναι σήμερα), όπως συμβαίνει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.