Τη δημιουργία 5μελούς επιτροπής στη Βουλή που θα ελέγχει τις δηλώσεις πόθεν έσχες για να εντοπίζει το μαύρο πολιτικό χρήμα εξήγγειλε στα μέλη της τρόικας που τον επισκέφθηκαν σήμερα, ο Εθνικός Συντονιστής για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς και πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες.

Η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη στο πλαίσιο ενημέρωσης που έχουν ζητήσει οι τροϊκανοί για την πορεία των μέτρων που λαμβάνονται στον τομέα των ελέγχων των δηλώσεων πόθεν έσχες πολιτικών προσώπων, γενικών και ειδικών γραμματέων υπουργείων, νομάρχων, δήμαρχων, αντιδήμαρχων, πρόεδρων ΝΠΔΔ, δημοσιογράφων, κ.λπ..

Η μόνιμη αυτή επιτροπή θα απαρτίζεται από δύο βουλευτές, δύο δικαστικούς (οι οποίοι θα απασχολούνται αποκλειστικά με το ζήτημα αυτό) και από έναν από τους υποδιοικητές της Τράπεζας της Ελλάδος.

Παράλληλα μέχρι τον Νοέμβριο θα έχει τεθεί σε λειτουργία ηλεκτρονικό σύστημα που έχει τη δυνατότητα να προβαίνει σε σύγκριση των στοιχείων και των μεταβολών που θα επέρχονται στις δηλώσεις πόθεν έσχες.

Αν υπάρξει ξαφνική αύξηση περιουσιακών στοιχείων, τότε αυτόματα θα εμφανίζεται κόκκινη σημαία (red flag) και αμέσως θα πραγματοποιείται έκτακτος έλεγχος. Ο έλεγχος μάλιστα θα γίνει σε βάθος χρόνου.