Το μεγάλο ανοιχτό μέτωπο των χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία επεξεργάστηκαν τα τεχνικά κλιμάκια της τρό��κας με τους διοικητές των ασφαλιστικών ταμείων και στελέχη του υπουργείου Εργασίας.

Αυτές τις μέρες κλείνει ένας χρόνος από την εφαρμογή της τελευταίας ρύθμισης και τα στελέχη της τρόικας ζήτησαν να μάθουν την πορεία εφαρμογής της.

«Σε αυτή τη συνάντηση παρουσιάσαμε τα μέχρι τώρα στοιχεία των αποδόσεων των ρυθμίσεων αντηλλάγησαν απόψεις. Ζητήσατε αύξηση των δόσεων; Δεν μπήκαμε σε επιμέρους θέματα όμως εμείς περιοριζόμαστε σε πλαίσιο μέσα στο οποίο θέτουμε προβληματισμούς και διαφορετικές απόψεις που άλλοτε υιοθετούνται και άλλοτε όχι» σημείωσε ο Γ.Γ Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Παναγιώτης Κοκόρης.

Οι διοικητές των ταμείων παρουσίασαν στην τρόικα αναλυτικά στοιχεία που δείχνουν την κακή πορεία των ρυθμίσεων. Συγκεκριμένα:

Από τους 381.000 οφειλέτες στο ΙΚΑ οι οποίοι οφείλουν συνολικά 7,5 δισ. σε ρύθμιση έχουν ενταχθεί μόλις 31.000.
• Την ίδια στιγμή, 440.000 οφειλέτες του ΟΑΕΕ χρωστούν 5,5 δισ. και μόλις 50.500 έχουν μπει σε ρύθμιση οφειλών. Μαζί με τον ΟΓΑ οι οφειλές στα ταμεία αγγίζουν σχεδόν τα 15 δισ. ευρώ!
• Το υπουργείο αρκετές φορές έχει ζητήσει αύξηση των δόσεων σε 72, κάτι που όμως δεν τίθεται ανοιχτά με δεδομένο ότι όσο υπάρχει συζήτηση για νέα ρύθμιση ατονούν οι προηγούμενες.

Στις σημερινές συζητήσεις δεν τέθηκε το θέμα των ενοποιήσεων των ταμείων, αλλά σύμφωνα με τον σχεδιασμό το ΚΕΠΕ μέχρι το τέλος Ιουλίου θα δώσει στο υπουργείο μελέτη στην ο��οίο θα στηριχθεί η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων τον Σεπτέμβρη και μέχρι το τέλος του 2015 όλων των ταμείων υπό την αιγίδα του Εθνικού Κέντρου Απονομής συντάξεων.