​Με το πρωτογενές πλεόνασμα του πρώτου εξαμήνου του 2014 και την υπέρβαση των στόχων για τρίτη συνεχή χρονιά "στα χέρια" πηγαίνει στο σημερινό ραντεβού του με την τρόικα ο υπουργός Οικονομικών Γ.Χαρδούβελης.

Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να πάρει το "πράσινο φως" από την τρόικα για την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και την σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών, ενώ στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης θα τεθούν και ζητήματα όπως οι απολύσεις αλλά και η αύξηση των δόσεων για την εξόφληση οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία.

Από την άλλη πλευρά, η τρόικα πιέζει για πιστή εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, πιστή εκτέλεση του προϋπολογισμού χωρίς δημοσιονομικές αποκλίσεις, ενώ ήδη έχει κάνει γνωστές τις απαιτήσεις της για αλλαγές στα εργασιακά, με την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν ζητήσει επίσης αλλαγές στο ασφαλιστικό, πιέζουν για την απόλυση 6.500 δημοσίων υπαλλήλων έως το τέλος του 2014, ενώ παράλληλα δεν βλέπουν με καλό μάτι την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς και τις φοροελαφρύνσεις που ζητά η ελληνική κυβέρνηση .

Εν τω μεταξύ, νωρίτερα ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει συνολικά τις δικαστικές αποφάσεις που αφορούν σε «επανορθώσεις» στα ειδικά μισθολόγια.