​Την αναγκαιότητα να αλλάξει ριζικά η σχέση μας με την τρόικα τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ε. Βενιζέλος στην εισαγωγική του τοποθέτηση στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Κόμματος.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η Ελλάδα χρειάζεται το δικό της εθνικό σχέδιο ανάπτυξης που δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς συναίνεση και χωρίς πολιτική σταθερότητα και υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει νέο μνημόνιο.

«Όχι δεν θα υπάρξει νέο μνημόνιο, όχι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα, όχι δεν θα υπάρξει ξανά τρόικα. Έχουμε αλλάξει φάση, βγαίνουμε από την κρίση και το μνημόνιο, αλλάζει η σχέση μας με την τρόικα, πιάνουν τόπο οι θυσίες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε τα πυρά του για μια ακόμα φορά εναντίον του Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι αποδέχεται την περίεργη θεωρία ότι το πρόβλημα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος ήταν το κούρεμα του χρέους και υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου για τη «Μικρή ΔΕΗ».

Κατηγόρησε επίσης τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επιχείρησε να εγκλωβίσει τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης «σε μοχλό συγκρότησης του καταφανώς ετερόκλητου μετώπου από το ΚΚΕ μέχρι την Χρυσή Αυγή» και υποστήριξε ότι αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί εναλλακτική πρόταση πολιτικής.

Όσο για την κεντροαριστερά και την ανασυγκρότηση της παράταξης, ο Ε. Βενιζέλος τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ, ή Ελιά, ή δημοκρατική παράταξη άντεξε και άνοιξε ο διάλογος για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς.

Παραδέχθηκε πάντως ότι το εκλογικό ποσοστό δεν είναι ικανοποιητικό, αλλά κατάφερε να διαφυλάξει την προοδευτική σταθερότητα, τις θυσίες του λαού και την πορεία προς την ασφαλή έξοδο από την κρίση.