​Αγκάθι στις συνομιλίες του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης με την τρόικα αποτελεί η εθελοντική διαδημοτική κινητικότητα, η οποία εκκρεμεί από τις 31 Δεκεμβρίου 2013 και παίρνει συνεχώς αναβολές.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι τροϊκανοί επεσήμαναν ότι η χώρα μας δεν έχει εκπληρώσει τη μνημονιακή της δέσμευση για 25.000 διαθεσιμότητες ως τα τέλη του 2013, καθώς εκκρεμούν περίπου 3.000 μετακινήσεις από την αυτοδιοίκηση.

Τελικά ο κ. Μητσοτάκης παρέπεμψε το θέμα στον υπουργό Εσωτερικών, Α. Ντινόπουλο.

Κατά τα λοιπά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωσε την τρόικα ότι θα εκπληρωθούν πλήρως οι δεσμεύσεις της χώρας για 15.000 συνολικά απολύσεις από το δημόσιο ως το τέλος του χρόνου και οι περίπου 6.500 – 7.000 απολύσεις που απομένουν να γίνουν κανονικά.

Σε αντιστάθμισμα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης εξασφάλισε τη δέσμευση των τροϊκάνων ότι δεν θα επιμείνουν σε ποσοτικό στόχο για επιπλέον 6.000 – 8.000 απολύσεις τη διετία 2015 – 2016. Υπάρχει πάντως ελληνική δέσμευση ότι αν κριθεί απαραίτητο θα γίνουν συγχωνεύσεις υπηρεσιών ή θα κλείσουν δημόσιοι φορείς και οι εργαζόμενοι σ’ αυτούς θα απολυθούν.

Οι δύο πλευρές θα αναμένουν λοιπόν την ολοκλήρωση των ελέγχων για πλαστά ή παραποιημένα πιστοποιητικά που είχαν καταθέσει εργαζόμενοι είτε για να προσληφθούν, είτε για να μονιμοποιηθούν στο Δημόσιο, καθώς και τη δίωξη των επίορκων υπαλλήλων.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ενημέρωσε τους τροϊκανούς για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η αξιολόγηση στο Δημόσιο, μετά την απεργία που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ για τη σχετική διαδικασία, αλλά και την άρνηση των περιφερειαρχών και της πλειοψηφίας των δημάρχων να την προωθήσ��υν.

Κορυφαία πηγή του υπουργείου εκτιμούσε πάντως ότι η πλειοψηφία των Γενικών Διευθυντών στο Δημόσιο κάνει η δουλειά της και εξέφρασε την πεποίθηση ότι μετά τη δικαστική απόφαση για το θέμα αυτό που αναμένεται τη Δευτέρα και το υπουργείο εκτιμά ότι θα είναι ευνοϊκή για το Δημόσιο, θα κάνουν τη δουλειά τους και οι υπόλοιποι.

Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τους τροϊκανούς ότι έχει λάβει μελέτη που δείχνει μεγάλες μισθολογικές αποκλίσεις στο Δημόσιο, ακόμα και μεταξύ εργαζομένων σε ομοειδές αντικείμενο, ενώ εμφανίζονται απόφοιτοι Δημοτικού να αμείβονται καλύτερα από καθηγητές πανεπιστημίου.

Ο υπουργός είπε ότι το θέμα του ενιαίου μισθολογίου θα συζητηθεί στη συνάντηση με την τρόικα το φθινόπωρο, ενώ διαβεβαίωσε ότι το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας βάσει και των υποδείξεων του ΟΟΣΑ, θα ψηφιστεί τις επόμενες εβδομάδες από τη Βουλή.

Δεν γνωρίζει όμως αν θα είναι αυτόνομο νομοσχέδιο ή ενιαίο νομοθέτημα με τις προσθήκες για άλλα προαπαιτούμενα από το υπουργείο Οικονομικών και Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης παραμένει σταθερή η διάσταση μεταξύ του ΔΝΤ και της Κομισιόν, η οποία δείχνει υποστηρικτική διάθεση και αναγνωρίζει το ποιοτικό έργο που γίνεται στο ελληνικό Δημόσιο.