​Οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό με την ενοποίηση των Ταμείων και οι πολιτικές για την ενίσχυση της απασχόλησης που εφαρμόζονται μέσω του ��ΣΠΑ, μονοπώλησαν την πρώτη συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση με την τρόικα.

Στη συνάντηση, που όπως τόνισε αξιωματούχος του υπουργείου, είχε «περιγραφικό και όχι διαπραγματευτικό χαρακτήρα» δεν τέθηκε θέμα ομαδικών απολύσεων ούτε αλλαγών στο συνδικαλιστικό νόμο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος εκπρόσωπος της Κομισιόν στην τρόικα, Ντέκλαν Κοστέλο, έδειξε εντυπωσιασμένος από την εφαρμογή του πληροφοριακού συστήματος «Άτλας» του υπουργείου Εργασίας το οποίο παρέχει ψηφιακή καταγραφή του ασφαλιστικού ιστορικού για το σύνολο των εργαζομένων της χώρας. Μόλις είδε ο κ. Κοστέλο, πως κάθε εργαζόμενος έχει τη δυνατότητα να δει από τον προσωπικό του υπολογιστή το σύνολο της ασφαλιστικής του διαδρομής, από τη στιγμή που ξεκίνησε μέχρι και τη συνταξιοδότησή του, χαρακτήρισε το σύστημα «πρωτοπόρο» και ανέφερε ότι δεν υπάρχει στη χώρα του.

Για τον συνδικαλιστικό νόμο πάντως υπάρχει διαφωνία μεταξύ ΝΔ–ΠΑΣΟΚ με τον κ.Βρούτση και άλλα γαλάζια κυβερνητικά στελέχη να επισημαίνουν πως υπάρχει ανάγκη αλλαγή του πλαισίου των απεργιών και των δικαιωμάτων των συνδικαλιστών και την Χαριλάου Τρικούπη να διαμηνύει πως ��θα σταθούμε απέναντι σε αλλαγές στην εργατική νομοθεσία».

Την ίδια ώρα η Κομισιόν ζητά από την ελληνική κυβέρνηση «να διασφαλίσει το δικαίωμα στην εργασία, στην προώθηση εποικοδομητικών σχέσεων μεταξύ των εταίρων και αποφυγής οποιασδήποτε αναίτιας διαταραχής στη λειτουργία των επιχειρήσεων και να εξασφαλιστεί ότι το πλαίσιο λειτουργίας των συνδικάτων είναι ώριμο και συνδέεται με τις διεθνείς πρακτικές».

Στο θέμα των ασφαλιστικών εισφορών η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,5 ποσοστιαίες μονάδες έχει τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου, ενώ εξετάζεται η περαιτέρω μείωση των εισφορών κατά μία επιπλέον ποσοστιαία μονάδα, στο τέλος του έτους.

Σε ό, τι αφορά το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να δοθεί σε δύο περιοχές της χώρας πιλοτικά εντός του 2014, ενώ από την 1η Ιανουαρίου του 2015, θα υπάρξει καθολική εφαρμογή του θεσμού σε όλη την Ελλάδα.

ΒΙΝΤΕΟ STAR