Κόντρα κυβέρνησης-αντιπολίετυσης έχει προκαλέσει η απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής να μην συγκληθεί η Ολομέλεια αλλά να παραπεμφθεί σε σημερινή ειδική συνεδρίαση του Ά Θερινού Τμήματος το κατά πόσον τα επτά διαφορετικά αιτήματα για δημοψήφισμα μπορούν να συναθροιστούν.

Οι 100 βουλευτές του Α' Θερινού Τμήματος θα αποφασίσουν σχετικά με το θέμα της πρότασης για δημοψηφίσμα, η οποία αναμένεται να πέσει στο κενό.

Η συνεδρίαση βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή, ωστόσο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ, της ΔΗΜΑΡ και του ΚΚΕ έχουν αποφασίσει να απέχουν, επιθυμώντας να μη «νομιμοποιήσουν» με την παρουσία τους τη σημερινή συνεδρίαση.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώθηκαν έξω από τη Βουλή και -όπως έχουν ανακοινώσει- προέβησαν σε κοινή δήλωση μέσω του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη.

«Η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ δεν νομιμοποιεί με την παρουσία της κοινοβουλευτικές συνεδριάσεις παρασυναγωγής που πλήττουν βάναυσα τη Δημοκρατία, κουρελιάζουν το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής. Η κυβέρνηση έχει επιβάλει στη χώρα μια βαθιά αντιδημοκρατική εκτροπή. Τα κατοχυρωμένα δικαιώματα της μειοψηφίας δεν μπορεί να αντιτίθενται στην κρίση μιας περιστασιακής πλειοψηφίας. Αυτό είναι ολοκληρωτισμός. Αυτή η κυβέρνηση τρέμει το λαό και τρέμει το δημοψήφισμα. Φοβάται τη θέληση των πολιτών και βλέπει το λαό ως εχθρό. Πρέπει να φύγει για να ανασάνει η Δημοκρατία» δήλωσε ο κ. Λαφαζάνης και εν συνεχεία οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εισήλθαν στο Κοινοβούλιο ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα δώσουν το παρών στο δημοψήφισμα.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της κάνει λόγο για προσχηματικές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και εκτιμούν ότι ο λόγος της απουσίας των βουλευτών των τεσσάρων κομμάτων δεν είναι άλλος από το να αποφύγουν να τοποθετηθούν σχετικά με το αν θέλουν να μπουν σε κοινή δεξαμενή οι προτάσεις τους με αυτή της Χρυσής Αυγής.