Τον συναγερμό για τα κόκκινα δάνεια επιχειρεί να «απενεργοποιήσει» η κυβέρνηση. Στο υπουργείο Aνάπτυξης βρίσκονται επί ποδός ώστε ο μηχανισμός που θα διαπιστώνει εάν μια επιχείρηση είναι βιώσιμη να λειτουργήσει τον Σεπτέμβριο.

Το πρόβλημα των κόκκινων δανείων που έχουν φτάσει τα 75 με 77 δις την ώρα που το σύνολο του δανειακού χαρτοφυλακίου είναι περίπου 215 δις ευρώ ήταν στο επίκεντρο και της χθεσινής σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Αντώνη Σαμαρά. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Ευάγγελος Βενιζέλος, οι υπουργοί Oικονομικών και Aνάπτυξης και οι επικεφαλείς των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Κοινός τόπος του διαλόγου ότι απαιτείται λύση άμεσα ενώ από την μεριά τους οι τράπεζες διαβεβαιώνουν πως η κατάσταση είναι ελεγχόμενη.

Στο ζήτημα αναφέρθηκε και σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Νίκος Δένδιας , κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist.

Από τα 77 δις ευρώ που φτάνουν σήμερα τα κόκκινα δάνεια, τα 42 δισ, δηλαδή πάνω από το 50% είναι επιχειρηματικά, τα 25 στεγαστικά και τα 10 δις ευρώ προέρχονται από καταναλωτικά δάνεια που έχουν κοκκινίσει.

Τον κώδωνα του κινδύνου για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κρούει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο εκπρόσωπος του ταμείου Ρισι Γκογιαλ τόνισε πως εάν δεν βρεθεί λύση η οικονομία κινδυνεύει να παγιδευτεί σε χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Στην τελική ευθεία είναι το πλαίσιο για τα δάνεια των νοικοκυριών που θα ισχύσει από 1/1/2015, οπότε παύει η προστασία της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασμό, ενώ θα συνεχίσει να ισχύει ο νόμος Κατσέλη για όσους θέλουν να βρουν λύση μέσω δικαιοσύνης.

Το καινούριο πλαίσιο θα είναι ένας συνδυασμός του συνεργάσιμου δανειολήπτη, των κατώτατων ορίων διαβίωσης και των πρακτικών που έχει ορίσει η Τράπεζα της Ελλάδος.