Άδοξο τέλος φαίνεται να έχει τελικά η προσπάθεια της αντιπολίτευσης - στο μεγαλύτερο μέρος της - να διεξαχθεί δημοψήφισμα για το ζήτημα της μικρής ΔΕΗ.

Το ΚΚΕ ανακοίνωσε ότι τελικά δεν θα συμμετάσχει στην αυριανή συζήτηση στο Α’ Θερινό Τμήμα της Βουλής στο οποίο θα ληφθεί και η απόφαση για διεξαγωγή ή όχι δημοψηφίσματος.

Για το ίδιο ζήτημα συνεδριάζουν η Πολιτική Γραμματεία και η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση του κόμματος υπό τα νέα δεδομένα και όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοιχτά , καθώς υπάρχουν στελέχη του κόμματος που προτείνουν να απέχει το κόμμα τους από την αυριανή διαδικασία. Συζήτηση για το ίδιο θέμα και με το ίδιο δίλημμα (αποχώρησης ή όχι) θα υπάρξει το βράδυ και στα κομματικά όργανα των ΑΝΕΛ.

Ζήτημα αναίρεσης της πρότασής της για δημοψήφισμα έχει θέσει και η ΔΗΜΑΡ, για την περίπτωση που αθροισθούν οι υπογραφές των βουλευτών της με αυτές της Χρυσής Αυγής.

Μετά την αποχώρηση του ΚΚΕ (και με δεδομένο ότι εξαίρεσε την πρόταση του ΚΚΕ ο αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γ, Δραγασάκης από τις υπόλοιπες) το αίτημα δημοψηφίσματος πάντως φαίνεται να μετατρέ��εται κατ’ άλλους σε «χαμένη ευκαιρία» και κατ’ άλλους σε «φιάσκο».

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν ότι ο κ. Πετράκος του ΣΥΡΙΖΑ και Μουτσινάς των ΑΝΕΛ με τα όσα έχουν πει από το βήμα της Βουλής, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για δημοσιονομικό ζήτημα και ζητώντας εξηγήσεις γιατί δεν υπέγραψε τη ρύθμιση για τη μικρή ΔΕΗ ο Γκίκας Χαρδούβελης , αφαιρεί κάθε νομική υπόσταση για το δημοψήφισμα, καθώς μπορεί να διεξαχθεί μόνο για μείζον κοινωνικό θέμα και όχι για δημοσιονομικό.

Από πλευράς ΝΔ χαρακτηρίζονται ανυπόστατες οι πληροφορίες για πρόθεση αντικατάστασης του Προκόπη Παυλόπουλου από τη σύνθεση του Α΄ Θερινού Τμήματος, λόγω υποτιθέμενων διαφωνιών του και διευκρινίζουν ότι δεν τίθεται κανένα τέτοιο ζήτημα.