​Στο φουλ "ανάβει" τις μηχανές η κυβέρνηση, καθώς ξεκινούν σήμερα τα κρίσιμα ραντεβού των υπουργών με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν: η πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών, οι αλλαγές στη φορολογία ακινήτων και πετρελαίου θέρμανσης, οι μειώσεις των φορολογικών συντελεστών, η πορεία της χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας από το τραπεζικό σύστημα, το ασφαλιστικό, οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, η κάλυψη του κόστους των δικαστικών αποφάσεων κ.λπ..

Το πρώτο τετ-α-τετ με την τρόι��α θα έχουν σήμερα ο νέος υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης και ο νέος υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Δένδιας, ενώ την Παρασκευή τα τεχνικά κλιμάκια θα συναντηθούν με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Οι συζητήσεις θα διαρκέσουν για αρκετό διάστημα προκειμένου να καλυφθούν ένα σωρό θέματα τα οποία περιλαμβάνονται στο μνημόνιο ή έχουν τεθεί από προηγούμενες αξιολογήσεις της τρόικας, ώστε να ετοιμαστεί το έδαφος για την επόμενη κρίσιμη συνάντηση με τoυς επικεφαλής της τρόικας τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Το φθινόπωρο θα τεθούν επιπλέον ζητήματα διαπραγμάτευσης όπως το δημοσιονομικό κενό του 2015 και το χρηματοδοτικό κενό της διετίας 2015-2016, το οποίο το ΔΝΤ το υπολογίζε�� σε 12,6 δισ. ευρώ, ποσό που αμφισβητεί η κυβερνητική πλευρά.

Τότε επίσης θα εξεταστεί και με βάση την αξιολόγηση που έχει γίνει την άνοιξη, η μεταρρύθμιση του συστήματος ΦΠΑ «για τον εξορθολογισμό των συντελεστών και την απλούστευση της διαχείρισης», χωρίς να αποκλείεται η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν σήμερα στα νησιά του Αιγαίου, οι οποίοι είναι χαμηλότεροι κατά 30% σε σύγκριση με τους ισχύοντες στην υπόλοιπη χώρα.